Trening na strunjačama i gredama starim 30 godina: Sarajevske gimnastičarke ipak donijele zlato

Posljednjih 15 godina u Bosni i Hercegovini nisu zabilježeni rezultati u sportskoj gimnastici kakve su prošle sedmice na takmičenju ostvarile mlade bh. gimnastičarke. Na međunarodnom turniru održanom prošle sedmice u Hrvatskoj gdje su učešće uzele brojne ekipe svijeta, članice sarajevskog gimnastičarskog kluba Bosna vratile su se sa dvije zlatne, jednom srebrnom i bronzanom medaljom.

  • Foto: Anadolija
  • Foto: Anadolija
  • Foto: Anadolija
  • Foto: Anadolija

U razgovoru za Anadoliju trener gimnastičarki, ujedno predsjednik gimnastičkog kluba Bosna, Mersad Čuljević, ističe kako su pomenuti rezultati djevojčica izvanredni, posebno ako se u obzir uzmu uslovi u kojima one treniraju. 

"Na takmičenju međunarodnog karaktera, 19. decembra na božićnom turniru u ženskoj sportskoj gimnastici, nastupilo je naših pet gimnastičarki: mlađa juniorka Merjem Čuljević osvojila je prvo mjesto kao i kadetkinja Sajra Čuljević, kadetkinja Rua Kadribašić osvojila je bronzano, treće mjesto, dok su u ekipi koja je osvojila drugo mjesto i srebrnu medalju učestvovale Emina Ćirković i Hena Halilović, disciplina sportska gimnastika višeboj. Merjem, Sajra i Rua su također i državne prvakinje u skijanju i sportskom penjanju", dodaje Čuljević, koji 30 godina radi kao trener.

Praćenje i ulaganje u razvoj sportskih talenata u BiH, kako ističe, uglavnom "pada na leđa" roditelja dok se institucije uključuju uglavnom kasnije kada se postignu veliki rezultati. Samostalno radeći i vježbajući, takmičarke se na međunarodnim i evropskim borilištima ipak bore, osvajajući vrhunske nagrade.

"S obzirom na uslove u kojima treniramo, i činjenicu da je Hrvatska velesila u sportskoj gimnastici, da imaju zadnjih godina i olimpijsku, svjetsku i evropsku medalju, mislim da su ovo jako dobri i značajni rezultati, posebno ako se u obzir uzme činjenica kako treniramo", kazao je Čuljević.

Gimnastičarska sala unutar sportskog centra FIS u Sarajevu, po svom zastarjelom izgledu i sadržaju, vraća u davne 80'-te. Uprkos tome, oko stotinu djevojčica i nekoliko dječaka ispunjava improvizovane strunjače na kojima, uz muziku, skladno vježbaju akrobatske elemente. Iako se, pored plivanja, gimnastika smatra jednim od baznih sportova i najatraktivnijom sportskom disciplinom olimpijskog programa, takav sport u BiH nema adekvatne uslove za rad i razvoj.

Za takmičarske discipline djevojčice se mjesecima prije pripremaju na parterima, gredama, preskoku i dvovisinskom razboju, spravama koje se koriste već 30 godina i čija je zamjena imperativ.

"Prije svega, mi treniramo tri puta sedmično, a opće je poznato da gimnastika zahtijeva mnogo više treninga i to bi, u najmanju ruku, trebalo biti šest puta po dva sata sedmično za ovaj uzrast. Mi to nadoknađujemo svojom upornošću, svojim radom i talentom. Nadalje, sprave na kojima treniramo stare su 30 godina, znači posljednjih 30 godina u ovoj dvorani se skoro ništa nije promijenilo, nažalost", kazao je trener.

Govoreći o sportskoj gimnastici i njenim prednostima u odnosu na druge sportove, dodaje kako, pored razvoja gipkog tijela, do izražaja dolazi psihomotnorni razvoj, motoričke sposobnosti, kooordinacija, brzina, preciznost te lijepo držanje. Da je ovaj sport omiljen među djecom pokazuje podatak kako se svakog mjeseca u klub prijavi desetak novih članova.

"Zainteresovanost je jako velika. Imamo oko 100 članova i što je specifično za gimnastiku, to su dječica od tri do 12 godina. Ne samo da radimo na učenju gimnastičkih elemenata, jako puno radimo i na njihovom pravilnom držanju, razvoju njihovih motoričkih sposobnosti i oni koji nam nisu interesantni za gimnastiku, upućujemo ih na druge sportove. Imamo dosta djece koja se uporedo bave sportskim penjanjem, skijanjem, plesom ili klizanjem", kazao je.

Dodaje kako vjeruje da će nadležni ipak prepoznati prednosti sportske gimnastike te sjajne rezultate takmičarki kako bi im se obezbijedili bolji uslovi za rad i treniranje.

"Imamo neke najave da će se to promijeniti, a nadamo se iskreno da će s ovim našim rezultatima neko sigurno prepoznati i gimnastiku kao jedan od bazičnih sportova i makar nekoliko strunjača obezbijediti našim gimnastičarkama kako bi bezbjednije vježbale ovaj sport. Sportska gimnastika je u sjeni u odnosu na druge sportove. Kao što znate, kod nas se forsira uglavom fudbal, loptaški sportovi, donekle borilački sportovi, dok su bazični sportovi na margini i ne pridaje im se skoro nikakva pažnja", zaključuje Čuljević.

Izvor: (Anadolija)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš