Počinje 64. turneja Četiri skakaonice, Slovenac Prevc favorit

Novogodišnja turneja Četiri skakaonice u skijaškim skokovima 64. put počet će danas u njemačkom Obersdorfu.

Peter Prevc (Foto: EPA)

Prema mišljenjima mnogih, favorit za osvajanje trofeja na najprestižnijem sportskom događaju svake godine pred i nakon novogodišnjih praznika je vodeći u dosadašnjem toku sezone Svjetskog kupa, Slovenac Peter Prevc. Konkurenciju za prvo mjesto u Obersdorfu, ali i za ukupnog pobjednika turneje imat će među Nijemcima Severinu Freundu, trenutno drugoplasiranom u Svjetskom kupu, te Richardu Freitagu. U favorite za najviše plasmane ubrajaju se i Norvežani  Kenneth Gangnes, Johann Forfang, Daniel Andre Tande, te japanski veteran Noriaki Kasai, kao i Švicarac Simon Ammann.

Takmičenje najboljih skijaša skakača u Obersdorfu počinje danas u 17:15 sati, a turneja potom seli u njemački ski centar Garmisch-Partenkirchen. U Garmischu najbolji skakači umijeće će pokazati 1. januara. Treća "runda" održat će se u austrijskom Innsbrucku trećeg dana u 2016. godini. Tradicionalno finalno na programu je, takođe u Austriji, odnosno 6. januara u Bishoschofenu.

Titulu pobjednika Četiri skakaonice iz prošle sezone brani Austrijanac Stefan Kraft.

Prva turneja održana je u sezoni 1952/1953. Premijerni  pobjednik kultnog takmičenja u kalendaru ski skokova bio je Austrijanac Sepp Bradl.

Rekorderi po broju naslova ukupnog pobjednika turneje su Austrijanci, Nijemci i Finci sa po 16 titula. Finac Janne Ahonen sa pet trijumfa najbolji je u historiji osvajača Četiri skakaonice, navodi Anadolu Agency. 

Izvor: (Anadolija)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš