Mario-Željo Milošević, budućnost bh. snookera: Fascinira me Hendry, svoju igru je doveo do savršenstva

Mario-Željo Milošević je sedamnaestogodišnji Sarajlija, učenik Snooker Akademije BiH, član snooker kluba Union Jack Sarajevo, učenik Gimnazije KŠC Sveti Josip i veoma talentovani igrač snookera.

On je prvi bh. igrač koji je napravio clearance od 133 poena i jedan je od onih koji najviše obećavaju u ovom sportu. Razgovarali smo o njegovim počecima, dosadašnjim rezultatima, ambicijama u ovom sportu, kao i nekim zanimljivostima iz njegovog života.

Mario već duže vrijeme igra bilijar, a snookerom se ozbiljno počeo baviti prije godinu dana.

"Već godinu dana se ozbiljno bavim snookerom, otkako je otvorena Prva Snooker Akademija u BiH. Dugo sam 'zaljubljen' u snooker i redovno pratim dešavanja u ovom sportu. Ranije nisam imao priliku igrati snooker u BiH, jer nije bilo adekvatnih stolova, pa sam igrao druge vrste bilijara, ali njihovim pojavljivanjem u našim krajevima počeo sam igrati snooker. Bio sam učesnik lige u 'običnom' bilijaru, igrao sam veoma dobro. Potom sam završio tečaj na Snooker Akademiji u Sarajevu, što je bilo neophodno za pravilno igranje snookera", izjavio je Milošević u razgovoru za portal Klix.ba.

Njegov uzor je poznati profesionalni igrač Stephen Hendry.

"Postoje dvije vrste igrača, a primjer su Ronnie O'Sullivan i Stephen Hendry. Ronnie je fenomenalan igrač snookera, ali je njegov pristup igri potpuno drugačiji od svih ostalih. Kada nema svoj dan, on može izgubiti od bilo koga. S druge strane, Hendry je svoju igru doveo gotovo do savršenstva. Njegova B igra se ne razlikuje mnogo od A igre, pa i kad ne igra najbolje, on pokazuje mnogo. To mi je fascinantno", rekao je mladi igrač snookera.

 

Treninga nikad dosta



Mario se trudi što više trenirati, ali to ponekad diktiraju školske obaveze. Ipak, treninzi su česti, a ponekad traju i po nekoliko sati.

"Treniram što više mogu, ali me ponekad škola sprečava da treniram svakodnevno. Dok sam na raspustu, radim svakog dana, da 'ostanem na štabu', da se ne 'ohladim' i ostanem u formi. Kada trenirate svakog dana, osjetite znatnu razliku u odnosu na situaciju kad trenirate svakog drugog ili trećeg dana. Moj trening se sastoji od nekoliko vježbi, od safety udaraca, pa do ubacivanja kugli. Treninzi se moraju pametno osmisliti za svaki segment igre, jer se kroz trening postiže savršenstvo. Zaista se trudim što više trenirati, jer nikad nije dovoljno", kazao je Milošević.

Svoje znanje usavršava u Union Jack Snooker & Billiards Clubu u Sarajevu, gdje trenira sa trenerom Zijadom Redžićem Zizijem.

"Uvjeti su perfektni, stolovi su održavani adekvatno, imam sve što je potrebno da se usavršavam. Bio sam u različitim zemljama, ali ovakve stolove nisam vidio. Ovo je zaista rijetko. Mnogo mi pomaže Zijad Redžić, koji je jedini certificirani trener snookera u BiH", istakao je naš sagovornik.

Ranije je Mario imao uspjeha u snookeru, a trenutno se takmiči u PAN Snooker ligi.

"Bio sam na nekoliko takmičenja, a od ove sezone se takmičim u PAN snooker ligi, koja je dosad najveća u BiH. Upravo je ta liga digla snooker na viši nivo. Igra se u četiri grada Sarajevu, Tuzli, Kiseljaku i Bugojnu. Osvojio sam drugo kolo koje je odigrano nedavno. Najbolji igrači će učestvovati na završnom mastersu, nakon čega će biti poznato ko je najbolji. Ima i novčanih nagrada, ali ja snooker ne igram zbog novca. Ipak, to je važno jer se na taj način profesionalni snooker približava nama", dodao je Milošević.
 

Napravio prvi clearance u BiH od 133 poena, želi na velike turnire



Kao i svaki mladi igrač, Mario želi postati profesionalac i odmjeriti snage sa vrhunskim igračima.

"Životna mi je želja da se profesionalno bavim snookerom, a najviše zavisi od mene. Ako dostignem potrebni nivo, moći ću se takmičiti sa top igračima koji osvajaju amaterske i profesionalne turnire. Međutim, za to je potrebno dosta vremena i rada, jer je velika razlika između amaterskog i profesionalnog igrača, čak i onog kojeg nemate priliku vidjeti na televiziji. Za veće turnire je potreban ranking i plasman kroz kvalifikacije. Međutim, nisam na tom nivou, moram napredovati korak po korak", riječi su sedamnaestogodišnjeg gimnazijalca.

Nedavno je napravio clearance od 133 poena.

"Za godinu dana sam postigao dobre stvari, a nedavno sam napravio clearance od 133 poena. To je uspjeh, nisam očekivao da ću nakon tako kratkog vremena uspjeti uraditi nešto slično. U ovoj sezoni želim plasman u završnicu PAN snooker lige. To neće biti lako, jer imamo dosta dobrih igrača", smatra Mario.
 

Dobio ime po Mariju Basleru i FK Željezničar



Ono što je zanimljivo, Mario nosi ime bivšeg nogometaša, ali je povezano i sa FK Željezničar.

"To je moje puno ime. Moja porodica voli nogomet, posebno Željezničar. Ime Mario su mi roditelji dali po bivšem nogometašu Bayerna Mariju Basleru, a Željo po Željezničaru. Odrastao sam uz ovaj klub i redovno pratim utakmice. Proteklu sezonu su obilježile oscilacije, ali se ekipa na kraju dobro izvukla iz krize iako nismo imali sreće. Na proljeće će uz pojačanja biti bolje, Plavi će se možda boriti i za titulu. Sarajevski derbi je utakmica u kojoj se vide sve čari nogometa", završio je Milošević.

Izvor: (Klix.ba)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš