Kosovo pred Rio: "Jednaki sa ostalim nacijama, čak i bez medalja, naši ste heroji"

Kosovo pred Rio: "Jednaki sa ostalim nacijama, čak i bez medalja, naši ste heroji"

Dva plivača, dve džudistkinje, dva atletičara, jedan strelac i biciklista - čine osmočlani kosovski olimpijski tim, koji predvodi svetska šampionka Majljinda Keljmendi, a u koju, kako kosovska štampa piše u više navrata, "čitava albanska nacija" polaže nade da će u Riju ovog meseca osvojiti zlatnu medalju. Istovremeno, brojne su poruke kosovskih zvaničnika i pojedinaca na društvenim mrežama, da je ovaj tim već pobedio s obzirom na to da će njihovo prvo učešće na 28. letnjim Olimpijskim igrama označiti i prvo učešće Kosova kao "nezavisne države Republike Kosovo".

Pod pokroviteljstvom kosovskog predsednika Hašima Tačija u julu je pokrenuta i kampanja u kojoj se promoviše kosovski olimpijski tim, a uz njega i Kosovo kao nezavisna država. Predstavljen je i zvanični logo ove reprezentacije, kao i digitalni deo kampanje sa heštegom "KosovoinRio". 

Tači je ordenom zasluga već odlikovao ovaj tim. Dve glavne poruke koje Internetom prenose Albanci sa Kosova u ovoj kampanji su "jednaki smo sa ostalim nacijama" i "čak i bez medalja, naši ste heroji/pobednici".

Kosovsku zastavu brazilskom Marakanom proneće, očekivano, Majljinda Keljmendi, aktuelna svetska šampionka u kategoriji do 52 kg. Ona je od 2011., kada se pojavila na međunarodnoj sceni, praktično nepobediva takmičarka. Iako su očekivanja Albanaca da Keljmendijeva osvoji zlatnu medalju snažna, što bi ujedno bila i prva olimpijska medalja za Kosovo i to uprkos činjenici da više desetina olimpijskih reprezentacija nisu nikada osvojile nijednu medalju na Olimpijskim igrama, Keljmendi je za kosovske medije koji se ovih dana utrkuju u objavljivanju vesti o njoj, izjavila da će u borbe ući fokusirana da napravi što bolji rezultat, rasterećena od pritiska koji u javnosti postoji. U obraćanju međunarodnoj javnosti ona je, ipak, priznala koliko je važno da Kosovu donese medalju iz Rija.Predsednik kosovskog olimpijskog komiteta Besim Hasani izjavio je ranije da bi i druga džudistkinja Nora Đakova mogla da osvoji neku od medalja u kategoriji ispod 57 kg.pak, samo dvoje iz osmočlanog kosovskog tima ispunilo je olimpijsku normu, ali je kosovski predsednik Hašim Tači ordenom zasluge odlikovao sve članove prvog kosovskog olimpijskog tima i predao "državnu zastavu Republike Kosovo" Majljindi Keljmendi da je Marakanom pronese 5. avgusta..

"Možda dobijemo zlato, možda ne, ipak, heroji smo,"  bio je jedan od Tačijevih tvitova ranije ovog meseca, ispod fotografije Majljinde Keljmendi, kosovske zastave i olimpijskih prstenova.

Za ovu priliku otvorena je posebna internet stranica - Kosovo u Riju, sa aktuelnim vestima i informacijama koje se tiču sportskih organizacija na Kosovu, lobiranja, priprema za prvo učešće na Olimpijskim igrama, pored istoimene stranice na Tviteru, i Fejsbuku, na kojima pojedinci i kosovski zvaničnici postavljaju kratke promotivne poruke i šalju podršku. U međuvremenu na Wikipediji je takođe otvorena stranica na engleskom Kosovo na Olimpijskim igrama.

Kosovo je jednoglasnom odlukom svih učesnika na sednici Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK), 9. decembra  prošle godine u Monaku dobilo punopravno članstvo u ovu svetsku organizaciju sporta. Sednici je tada prisustvovao i ruski predstavnik olimpijskog komiteta, koji nije glasao protiv članstva Kosova, iako se Rusija do sada u Savetu Bezbednosti Ujedinjenih nacija snažno protivi priznavanju Kosova kao nezavisne države, u čemu ostaje najverniji partner Srbiji. Srpski predstavnik Olimpijskog saveza, Vlade Divac, nije prisustvovao sednici u Monaku, ali nije ni uputio zvaničan protest na članstvo Kosova. 

Letnje olimpijske igre u Rio de Žaneiru počinju 5. avgusta i trajaće sve do 21. istog meseca. One se po pvi put održavaju u Južnoj Americi i okupiće 10.500 sportista iz 206 zemalja koji će se takmičiti na 34 lokacije u samom Rio de Žaneiru i na 5 terena van njega - Salvadoru, Braziliji, Manausu i Belo Horizonteu. Osim Kosova, na Olimpijskim igrama prvi put učestvuje i reprezentacija Južnog Sudana sa troje sportista. 

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš