Sutra na Kongresu u Budimpešti

UEFA odlučuje o prijemu Kosova u članstvo

Uoči sutrašnjeg razmatranja zahtjeva za članstvo Kosova u Evropskoj fudbalskoj organizaciji (UEFA) predsjednik Fudbalskog saveza Kosova Fadil Vokrri za Anadoliju je rekao da bi članstvo Kosova u evropskim i svjetskim fudbalskim organizacijama bila "nova stranica kosovskog fudbala“.

UEFA odlučuje o prijemu Kosova u članstvo

UEFA bi na sutrašnjem Kongresu u Budimpešti trebala razmatrati zahtjev kosovskog saveza za punopravno članstvo u toj organizaciji. U slučaju da Kosovo bude primljeno u UEFA-u, na narednom kongresu Svjetske fudbalske kuće (FIFA) 13. maja u Meksiko Cityju bi bio razmatran i zahtjev za članstvo Kosova u svjetskoj organizaciji.

U izjavi za Anadoliju, čelnik kosovskog saveza Vokrri je potvrdio da će razmatranje zahtjeva za članstvo Kosova biti glavna tačka dnevnog reda sutrašnjeg Kongresa UEFA-e, a da će, u slučaju pozitivnog ishoda po Kosovo, ista tačka dnevnog reda biti i na predstojećem kongresu FIFA-e.

"Ulazak Kosova u članstvo u UEFA-i i FIFA-i bi značilo otvaranje nove stranice. Tada će početi prave obaveze ljudi koji rade za razvoj fudbala ove zemlje. Ukoliko predstojeća dva kongresa završe pozitivnim ishodom, mi ćemo se usredotočiti na razvoj fudbalske infrastrukture, posebno kada je riječ o mlađim selekcijama“, rekao je Vokrri.

FIFA je u januaru 2014. dozvolila Kosovu da igra prijateljske utakmice, ali uz nekoliko ograničenja. Čelništvo FIFA-e se ranije izjasnilo da će zahtjev za prijem Kosova u punopravno članstvo razmatrati tek ukoliko Kosovo postane član UEFA-e.

UEFA trenutno broji 54 zemlje članice, te bi prijemom Kosovo postalo 55.

Izvor: (Anadolija)

Tagovi:KosovoUEFA

Vezani članci

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš