Platini se u znak protesta odbio pojaviti pred Etičkim komitetom FIFA-e

Advokatski tim Michela Platinija, suspendovanog predsjednika Evropske fudbalske federacije (UEFA), saopštio je danas da se on neće pojaviti na saslušanju pred Etičkim komitetom Svjetske fudbalske federacije (FIFA). Platinijeva odluka je svojevrsni znak protesta, jer smatra da je u njegovom slučaju od ranije poznata presuda.

Advokatski tim u svom saopštenju ističe kako je presuda najavljena proteklog vikenda u medijima. Iako su FIFA-ini istražitelji zatražili da se Platini doživotno suspenduje iz fudbala, moglo bi se dogoditi da prođe sa višegodišnjom zabranom. I takav rasplet bi ugrozio njegovu namjeru da se kandiduje za novog predsjednika FIFA-e.

Prije Platinijeve odluke iz Etičkog komiteta FIFA-e naglasili su kako će Francuz imati pravedno suđenje, čak i u slučaju da ne dođe na saslušanje.

U centru cijelog slučaja nalazi se potencijalni sukob interesa. Naime, FIFA je 2011. godine uz blagoslov predsjednika Seppa Blattera na Platinijev račun uplatila iznos od dva miliona švicarskih franaka. Kao obrazloženje za ovu uplatu Blatter je naveo da je riječ o njihovom džentlmenskog dogovoru koji su postigli za Platinijevu ulogu savjetnika u periodu od 1999. do 2002. godine.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš