Od Pelea do Begovića: Fudbalski rekordi na jednom mjestu

Wayne Rooney je jučerašnjim golom protiv Liverpoola postavio novi rekord Premierlige, postigavši 176 golova za jednu ekipu u karijeri, prestigavši Thierryja Henryja.

Od Pelea do Begovića: Fudbalski rekordi na jednom mjestu
To postignuće je prava prilika da se podsjetimo ostalih rekorda što se tiče postizanja pogodaka, a među njima je i jedan naš igrač.
 

Čudesni Vardy, Ronaldo i Lewandowski


Napadač Leicester Cityja Jamie Vardy je srušio rekord Premierlige u novembru prošle godine postigavši gol na 11 uzastopnih utakmica, čime je prestigao Ruuda Van Nistelrooya sa 10 mečeva na kojima je davao barem po jedan gol. No, holandski napadač je dao golove u dvije sezone.

Cristiano Ronaldo je 17. oktobra na utakmici Real Madrida protiv Levantea postao najbolji strijelac Kraljeva svih vremena sa 324 gola prestigavši legendarnog Raula.

Napadač Bayerna Robert Lewandowski je postao strani igrač koji je najbrže došao do 100 golova u Bundesligi,

No, ukoliko vam se ove brojke čine impresivnim, šta reći za igrače koji su u "klubu 1.000"?
 

"Klub 1.000"

Legendarni Pele službeno drži rekord sa najviše postignutih golova u karijeri, a ta brojka iznosi 1.279 na 1.363 utakmica, od 7. septembra 1956. do 1. oktobra 1977. godine. Peleova najefikasnija godina je bila 1959., u kojoj je postigao nevjerovatnih 126 golova.

Njegov sunarodnjak Romario je 2007. godine proslavio svoj hiljaditi gol, tvrdeći da je on sam vodio statistiku. No, on je ubrojao i 77 golova koje je postigao u omladinskm kategorijama i 21 na prijateljskim i oproštajnim utakmicama.

Treći član "kluba 1.000" je, naravno, još jedan Brazilac. Ime Arthura Friedenreicha vam sigurno mnogo ne govori, no on je postigao 1.329 golova u 26 godina dugoj karijeri koja je trajala od 1909. do 1935. godine, no FIFA nije željela verifikovati te brojke.

 

Najviše golova na utakmici


U julu prošle godine Jean Kaltack je postigao 16 pogodaka za Vanuatu u pobjedi 46:0 nad Mikronezijom na kvalifikacijskom turniru za Olimpijadu u Riju. No, ni njegov rekord FIFA ne priznaje s obzirom da se radi o U-23 selekciji.

Zvanični rekorder je Archie Thompson, koji je 2001. godine u pobjedi Australije nad Američkom Samoom 31:0 u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2002. godine postigao 13 golova, od kojih osam u prvom poluvremenu.

Što se tiče nacionalnih liga, kiparski napadač Panagiotis Pontikos je postigao 16 golova za SEK Ayios Athanasios u grčkoj trećoj ligi 2007. godine i izjednačio se sa Stephaneom Stanisom, koji je postigao isti broj golova u okviru francuskog Kupa za Racing Club protiv Aubry Asturiesa 1942. godine.

 

Najbrže postignuti golovi


Nawaf Al Abed je navodni rekorder kada je u pitanju najbrže postignuti gol na utakmici. Na utakmici prvenstva Saudijske Arabije između njegovog Al Hilala protiv Al Shoalaha on je postigao gol za 2,4 sekunde, no taj rekord nije priznat.

Kao službeno najbrže postignuti gol vodi se onaj Marca Burrowsa iz 2004. godine, kada je na meču engleskih niželigaša Cowes Sportsa protiv rezervnog sastava Eastleigha postigao gol direktno za centra za 2,5 sekundi.

I Nicklas Bendtner je našao mjesto na ovoj listi i to kao igrač koji je najbrže postigao gol nakon ulaska u igru. Nakon samo šest sekundi popularni Lord je pogodio za Arsenal protiv Tottenhama 2007. godine.
 

Golovi s najveće udaljenosti

Reprezentativac Bosne i Hercegovine Asmir Begović je vlasnik gola s najveće udaljenosti. On je igrajući za Stoke u novembru 2013. godine postigao gol sa 91,9 metara Southamptonovom golmanu Arturu Borucu nakon samo 13 sekundi meča.

To je zaista impresivno, ali šta reći na gol glacom sa 58,13 metara? To je djelo Norvežanina Jonea Samuelsona, koji je sa svoje polovine glavom postigao gol za Odd Grenland protiv Tromsa 2011. godine.
 

Golmani strijelci


Malo golmana se može pohvaliti da su strijelci, ali ima i onih koji imaju bolji golgeterski učinak od pojedinih napadača.

Legendarni Brazilac Rogerio Ceni je u karijeri postigao 132 gola, što ga stvrstava u Top 10 strijelaca Sao Paula svih vremena!

Paragvajac Jose Luis Chilavert je jedini golman koji je na meču postigao hat-trick. To je učinio 1999. godine, kada je realizovao tri penala za argentinski Velez Sarsfield protiv Ferro Carril Oestea. Chilavert je dao i osam golova za reprezentaciju, uključujući četiri u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2002. godine.

 

Hat-trickovi


Southamptonov Sadio Mane je prošle sezone postigao najbrži hat-trick u Premierligi za samo dvije minute i 56 sekundi.

Ipak, to je čak za više od minutu sporije od Tommyja Rossa, koji je za Ross County protiv Nairn Countyja 1964. godine za samo 90 sekundi dao tri gola.
 

Najstariji strijelci


Kamerunac Roger Milla je sa 42. godine postao najstariji strijelac na svjetskim prvenstvima. To mu je pošlo za rukom 1994. godine u SAD-u.

No, šta reći za Kazuyoshija Miuru, kojeg se ljubitelji našeg fudbala mogu sjećati i po kratkoj epizodi u zagrebačkom Dinamu? Miura će 26. februara napuniti ima 48 godina i još je aktivan. Igra za japanskog drugoligaša Yokohamu, a u novembru je produžio ugovor na još godinu dana. On je najstariji profesionalni fudbaler, a karijeru je počeo daleke 1986. godine.

No, on ipak nije najstariji strijelac ikada. Taj rekord drži Billy Meredith, koji je postigao gol za Manchester City protiv Brightona u FA Cupu 1924. godine kada je imao 49 godina i 208 dana. Također, on je najstariji strijelac za nacionalne selekcije, postigavši gol za Vels protiv Engleske 1919. godine u dobi od 45 godina i 73 dana.
 

Najviše golova za reprezentaciju


Amerikanka Abby Wambach je postigla 184 gola na 252 utakmice za reprezentaciju, odnosno gol na svakih 1,36 mečeva.

Iranac Ali Daei je rekorder u muškoj konkurenciji postigavši 109 pogodaka na 148 utakmica.
 

Autogolovi

Nekadašnji belgijski odbrambeni igrač Stan van den Buys vlasnik je neslavnog rekorda - postigao je hat-trick autogolova na jednom meču. Njegov Germinal Ekeren je izgubio sa 3:2 od Anderlechta 1995. godine, a on je postigao sve golove za Anderlecht.

Ali taj rekord su zasjenili igrači madagaskarskog Stade Olympique I'Emyrnea, koji su postigli 149 autogolova u prvenstvu 2002. godine protiv AS Ademe. Nakon što ih je sudija oštetio na početku meča, igrači Olympiqua su namjerno postizali gol za golom.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš