Arrivederci Azzuri

Njemačka nakon penala izbacila Italiju i izborila polufinale Eura

Aktuelni svjetski prvaci Nijemci slavili su u četvrtfinalu Evropskog prvenstava u Francuskoj nakon što su boljim izvođenjem penala izbacili Italiju. Regularni dio meča i produžeci na stadionu Bordeaux okončani su rezultatom 1:1.

"Prokletstvo" Njemačke u ogledima protiv Italije na velikim takmičenjma je prekinuto. Nakon što su osam puta u osam okršaja na završnicama velikih takmičenja gubili od Italije, Elf je konačno slavio i sada nastavlja svoj pohod na evropsku krunu koju želi povezati i sa titulom svjetskog prvaka.

Selektor Njemačke Joachim Low spremio je poseban recept za ovaj meč. Prvi put na ovom Evropskom prvenstvu poslao je igrače u formaciji 3-5-2 umjesto u do sada korištenoj formaciji 4-2-3-1.

Elf je od početka zavladao posjedom lopte i strpljivo čekao rupu u defanzivi Italije koja je čekala šansu za kontranapad. Iako smo očekivali visok tempo i mnogo šansi, ostali smo uskraćeni za takav scenarij.

Bitka se odvijala na sredini terena, a najupečatljiviji momenti u prvih 30 minuta igre bili su povreda Khedire koji je morao napustiti teren i krvarenje Edera nakon što ga je Boateng udario po licu. Khediru je zamijenio Schweinsteiger koji je odjenuo kapitensku traku od Neuera te upisao se u historiju, jer je upisao svoj 37. nastup na evropskim i svjetskim prvenstvima. U historiji fudbala toliko nastupa ima samo Miroslav Klose.

U 27. minuti mreža se zatresla, pogodili su Nijemci, ali gol je opravdano poništen, jer je Schweinsteiger napravio prekršaj prije nego je Hummels pospremio loptu u mrežu.

Najbolja šansa u prvom dijelu za Njemačku desila se u 43. minuti kada je Muller jako loše zahvatio loptu u kaznenom prostoru. Boljom reakcijom igrača Bayerna, teško bi Buffon sačuvao svoju mrežu.

Samo dvije minute kasnije vidjeli smo i najbolju šansu na meču kada je Bonucci sjajnim dugim pasom izbacio cijelu odbranu Njemačke, a Giaccherini izbjegao ofsajd zamku, stigao loptu i ubacio je u kazneni prostor nakon čega lopta dolazi do Sturara čiji udarac blokira Boateng.

Ni drugo poluvrijeme nije počelo mnogo interesantnije, ali smo mnogo brže dočekali prvu šansu koja je stigla u 54. minuti. Snažno je šutirao Muller, a Florenzi izblokirao na gol-liniji i poslao loptu u korner.

Italija je zaprijetila u 63. minuti preko Edera, a onda je Njemačka stigla do pogotka u narednom napadu. Skoro nevidljivi Mesut Özil uspio je matirati Buffona u 66. minuti nakon što su prethodno Gomez i Hector odigrali lijepu akciju na lijevoj strani.

Novu šansu Njemačka je imala u 69. minuti kada je Gomezov udarac glavom odlično odbranio Buffon.

NIsmo dugo čekali na odgovor Italije iako je tim Antonija Contea u tim momentina izgledao nemoćno. Azzuri su izborili penal nakon što je Boateng neshatljivo igrao rukom u svom šesnaestercu. Siguran sa bijele tačke u 77. minuti bio je Bonucci.

Računajući i Svjetsko prvenstvo u Brazilu, ovo je prvi gol koji je na velikim takmičenjima primio Neuer još od polufinala spomenutog prvenstva kada je Njemačka sa 7:1 pregazila Brazil. Strijelac za Brazil bio je Oscar u 90. minuti. Od tada Neuer nije primio gol u finalu Mundijala, kao ni u prethodne četiri utakmice Eura u Francuskoj. Ukupno, niz je trajao 612 minuta (120 minuta na Mundijalu i 492 minute na Euru).

Do kraja meča jedinu šansu imali su Italijani, a šutirao je De Sciglio. Njegova lopta pogodila je spoljnji dio mreže Neuerovog gola. Meč je nastavljen u produžecima, a ovo su bili četvrti produžeci na Euru u Francuskoj.

Prvi produžetak nije donio nijednu ozbiljinu šansu da bi u samo pet minuta drugog produžetka Njemačka napravila dvije odlične šanse. U obje je glavnu ulogu imao Draxler koji je prvo u 108. minuti atraktivnim udarcem šutirao preko gola, a onda dvije minute kasnije loše dodao loptu Mulleru koji je bio u izuzetnoj situaciji da ugrozi gol Italije.

Italija je zaprijetila u 114. minuti udarcem Insignea čiji udarac bez većih problema brani Neuer. Odbranom je uzvratio i Buffon u 119. minuti nakon udarca Özila. Golova nije bilo i drama je nastavljena na penalima.

Gledali smo čak po devet izvođača. Njemačka je u petoj seriji imala šansu da pobijedi, ali je tu priliku propustio Schweinsteiger. Ipak, to se nije omaklo Hectoru u devetoj seriji koji je iskoristio promašaj Darmiana. Istina, Hectorova lopta je jedva prošla Buffona, ali za tim Njemačka ne mari.

Za Italiju su pogađali Insigne, Barzagli, Giaccherini, Parolo i De Sciglio, a promašili Zaza, Pelle, Bonucci i Darmian u devetoj seriji.

Za Njemačku su pogađali Kroos, Draxler, Hummels, Kimmich, Boateng i Hector u devetoj seriji, a promašili su Muller, Özil, Schweinsteiger.

Njemačka će u polufinalu narednog četvrtka igrati protiv Francuske ili Islanda koji se sastaju sutra, a Elf u tom meču neće moći računati na Hummelsa koji je večeras dobio parni žuti karton i suspendovan je za naredni meč.

Njemačka: Neuer, Kimmich, Howedes, Hummels, Boateng, Hector, Khedira (Schweinsteiger 16'), Kroos, Özil, Muller, Gomez (Draxler 72').

Italija: Buffon, Barzagli, Bonucci, Chiellini (Zaza 121'), Florenzi (Darmian 86'), Sturaro, Parolo, Giaccherini, De Sciglio, Eder (Insigne 108'), Pelle.

Tagovi:EP 2016

Vezani članci

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš