Neke tajne Guardiole: Henry objašnjava kako je Barca demolirala Mourinhov Real

Jedan od analitičara SkySportsa i bivša legenda Arsenala i Barcelone Thierry Henry tokom analize 17. kola Premiershipa u nastojanju da objasni neke ideje Louisa Van Gaala, govorio je o idejama Pepa Guardiole koji ga je trenirao dvije sezone u Barceloni.

Henry naglašava da Guardiola voli da njegovi igrači stoje udaljeni jedni od drugih i oslobađaju prostor u sredini terena kako bi vezni red imao više slobode. Posebno je akcenat stavljao na krilne napadače koji su, sve dok lopta ne dođe u posljednju trećinu terena, stajali uz aut-liniju.

U vrijeme Henryja, on bi okupirao lijevu stranu, a Messi desnu, dok bi Xavi i Iniesta imali slobodu u centralnom dijelu. Španski stručnjak je htio da njegovi igrači ne sumnjaju u međusobne individualne sposobnosti, te da tako svi zadržavaju svoju poziciju i vjeruju da će njegov saigrač naći rješenje.

"Xavi ima loptu i vidite Iniestu sada. Koliko igrača iz drugih timova prilazi saigraču da mu pomogne? Ali, to nije slučaj kod Guardiole. Kod njega trebate ostati na svojoj poziciji i vjeravati saigraču. Vidite gdje ja stojim - okupiram desnog beka i puštam Iniesti slobodu. Pogledajte gdje je Messi - skroz na desnoj strani. I onda počinje sloboda u igri. Kada lopta dođe u posljednju trećinu imate slobodu da sa krila uđete unutra i riješite stvar", kazao je Henry.

Potom su uslijedili golovi Pedra i Ville iz El Clasica 2010. godine kada je Barcelona sa 5:0 uništila Real Madrid. Bio je to prvi sudar Guardiole i Mourinha u Primeri. Na kraju, Henry je nacrtao šta Guardiola želi od svojih igrača i šta im ne oprašta čak i ako postignu gol.

"On bi podijelio teren na dva dijela po dužini do posljednje trećine terena ispred protivničnog gola. Igrači koji igraju na desnoj strani nisu smjeli prelaziti na lijevu i obrnuto. Pored toga nacrato bi i jednu liniju po širini koja je bila na nekih 30 metara od gola.

Jednom me izbacio na poluvremenu protiv Sporting Lisabona iako smo vodili sa 1:0, a ja sam dao gol. Ali, nisam poštovao njegova pravila. Guardiola je govorio da je njegov posao dovesti nas do posljednje trećine terena, a naš da završimo posao. I morali smo se držati plana. Slično je i sa Van Gaalom", objasnio je jedan od najboljih napadača u historiji fudbala.

Henry je, među ostalim dodao da Guardiola ima tri ključne riječi na koje se fokusira, a to su: igra, posjed i pozicija. I najvažnija je pozicija. Dakle, da stojite na svom mjestu i vjerujete saigračima.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš