Nestali za osam minuta

Irci imali start iz snova, ali nisu preživjeli uragan Francuza

U četvrtoj utakmici osmine finala Evropskog prvenstva Francuska je nakon preokreta savladala Republiku Irsku rezultatom 2:1 i plasirala se u četvrtfinale.

Republika Irska nije uspjela osvetiti se Francuzima za kontrovezni poraz u baražu za Svjetsko prvenstvo 2010. godine kada je Gallas na Stede de Franceu u novembru 2009. godine pogodio za 1:1 u produžecima protiv Republike Irske i odveo Tricolore na Mundijal. Problem nije bio strijelac Gallas nego asistent Henry koji je prethodno igrao rukom.

Otočani su u ovom meču protiv Francuske imali start iz snova i osjetio se miris osvete. Nakon samo 70 sekundi igre Pogba je u kaznenom prostoru faulirao Longa, a glavni sudija Nicola Rizzoli pokazao na bijelu tačku. Siguran izvođač bio je Brady i Republika Irska je u drugoj minuti imala 1:0. Za selekciju kojoj je glavna karakteristika kvalitetna defanzivna igra, to je bio željeni scenarij.

Francuska nije uspijevala uzburkati odbranu Iraca iako je, sasvim očekivano, zavladala terenom, Sa tribina stadiona u Lyonu odzvanjalo je: "Osvojit ćemo Euro", a pjevali su navijači Republike Irske.

Tim Michaela O'Neilla imao je odličnu šansu u 22. minuti kada je Lloris sjajno odbranio udarac Daryla Murphyja. Republika Irska je do kraja poluvremena imala još jednu šansu kada je Shane Duffy šutirao glavomu 42. minuti, ali je bio neprecizan.

Francuzi su odigrali blijedo poluvrijeme popraćeno zaostatkom od jednog gola i podatkom da su žute kartone dobili Rami i Kante koji će zbog toga propustiti naredni meč.

Međutim, uslijedio je pravi uragan Francuske u drugom dijelu. Nakon uvodnog pritiska i nekoliko opasnih šuteva, Griezmann pogađa glavom u 58. minuti i postavlja rezultat na 1:1.

Samo tri minute kasnije lošu rekaciju odbrane koriste Giroud i Griezmann koji svojim drugim golom pogađa za 2:1. Irci su bili na koljenima. Napadač Atletico Madrida Griezmann sada ima tri gola na Euru i dijeli prvo mjesto na listi najboljih strijelaca zajedno sa Garethom Baleom i Alvarom Moratom.

Konačan krah potpisan je u 66. minuti kada je Duffy srušio Griezmanna dok je ovaj ulazio u šesnaesterac. Rizzoli je dosudio prekršaj za Francusku i pokazao crveni karton za Duffyja. Tako su Irci za osam minuta primili dva gola i ostali sa igračem manje.

Francuska je do kraja meča imala nekoliko izvrsnih šansi, posebno se izdvaja prečka Gignaca u 78. minuti i stopostotna šansa Griezmanna u 93. minuti.

Tim Didiera Deschampsa u četvrtfinalu će igrati protiv boljeg iz sudara Engleske i Islanda koji igraju sutra od 21:00 sati.

Francuska: Lloris, Sagna, Rami, Koscielny, Evra, Pogba, Kante (Coman 46', Sissoko 93'), Matuidi, Griezmann, Giroud (Gignac 73'), Payet.

Republika Irska: Randolph, Coleman, Keogh, Duffy, Ward, Brady, McCarthy (Hoolahan 71'), Hendrick, McClean (O'Shea 68'), Long, Murphy (Walters 65').

Tagovi:EP 2016

Vezani članci

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš