Evropski rekord: Kroz Premijer ligu BiH ove polusezone prošla 33 trenera

BH Telecom Premijer liga Bosne i Hercegovine ne može se pohvaliti da je u vrhu najatraktivnijih, najboljih ili najposjećenijih liga u Evropi, no na prvom je mjestu po broju smijenjenih trenera u jednoj polusezoni. Frapantna je činjenica da su u jesenjem dijelu sezone na klupama bosanskohercegovačkih premijerligaša sjedila 33 trenera.

Evropski rekord: Kroz Premijer ligu BiH ove polusezone prošla 33 trenera
Samo pet klubova tokom sezone nije mijenjalo stratega na klupi – Sloboda, Zrinjski, Radnik, Mladost i Travnik.

Velež je rekorder po broju trenera koji su sjedili na klupi – 5, a iza se nalaze Sarajevo, Željezničar i Borac.

Treneri se mijenjaju kao na traci, a da li su oni u elitnom razredu našeg fudbala zaštićeni i koliko, pitali smo predsjednika Tehničkog komiteta NSBiH Munira Talovića.

"Klubovi moraju poštovati ugovore s trenerima. Svi licencirani treneri imaju zagarantovan status po ugovoru kakav su potpisali, tako da klub ne može dobiti licencu za narednu sezonu ukoliko ne ispuni uslove svih obveznika, a među njima su i treneri. Stoga treneri imaju svoju sigurnost, samo je druga stvar kakve oni ugovore prave s klubovima.

Od silne želje i časti da vode klubove, naši treneri ulaze emocijom u trenerski posao, a ne naprave kvalitetan ugovor i tu dolazimo do problema. Ono što je karakteristično za bosanskohercegovačke trenere je da emocijom ulaze u posao, dok strani treneri prave ugovore prema kojima su im klubovi u slučaju prijevremenog raskida ugovora dužni isplatiti unaprijed ugovoreni iznos.

Pogledajte samo aktuelnu situaciju vezanu za Mourinha. On bi već do sada dobio otkaz da u ugovoru s Chelseajem nije klauzula prema kojoj bi engleski klub morao da mu isplati 50 miliona eura.

Naše trenere mogu uporediti s mladim ljudima koji se žene i udaju, a ne razmišljaju. Emocijom uđu u brak, a nakon tri mjeseca počinju da se razvode i prave životne stresove i probleme. Tako isto treneri moraju voditi računa o ugovorima, jer Nogometni savez BiH ima sve uslove da svaki potpisani ugovor dovede do kraja", kaže Talović.

Pojedini klubovi su tokom proteklih godina pribjegavali svakakvim metodama, tako su glavni treneri zbog neposjedovanja validnih licenci u službene zapisnike upisivani kao predstavnici klubova, čak i kao fizioterapeuti, no Talović tvrdi da je tome došao kraj.

"Nogometni savez BiH redovno evidentira trenere kroz zapisnike, tako da svaki klub na klupi mora imati trenere sa Pro ili A licencom. Ukoliko nema, klubovi plaćaju kazne koje su predviđene disciplinskim Pravilnikom", pojašnjava Talović.

Osim skandalozne smjene putem Facebooka koju je doživio bivši trener Drine Vladica Petrović, posebno je zanimljiv slučaj Borisa Pavića, donedavnog "trenera" Čelika. Pavić, naime, nije de facto ni bio trener Zeničana.

"Boris Pavić nije imao radnu dozvolu nadležnog ministarstva pošto je on stranac, a Čelik nije mogao dobiti dozvolu da angažuje stranca zato što domaćim uposlenicima ne plaća doprinose i duguje mnogo na ime poreza. Ovo je država koja ima svoje zakone i oni se moraju poštivati. Ne može jedan klub dovoditi strance, davati im novac, a da nisu ispoštovane prethodne obaveze prema domaćim igračima. Suština svega je da Pavić nije imao radnu dozvolu", pojasnio je Munir Talović.
 

Svi treneri u jesenjem dijelu BHT Premijer lige BiH 2015/2016



Velež: Dželaludin Muharemović, Adis Obad, Dragan Kanatlarovski, Dženan Zaimović, Zijo Tojaga
Sarajevo: Dženan Uščuplić, Almir Hurtić, Miodrag Ješić
Željezničar: Milomir Odović, Vlado Čapljić, Edis Mulalić
Borac: Vlado Jagodić, Petar Kurćubić, Željko Vranješ
Široki Brijeg: Davor Mladina, Slaven Musa
Čelik: Boris Pavić, Elvedin Beganović
Slavija: Milan Gutović, Darko Vojvodić
Vitez: Valentin Plavčić, Branko Karačić
Olimpic: Mirza Varešanović, Edin Prljača
Rudar: Boris Gavran, Zlatko Jelisavac
Drina: Vladica Petrović, Svetozar Vukašinović
Sloboda: Husref Musemić
Zrinjski: Vinko Marinović
Radnik: Slavko Petrović
Mladost: Ibro Rahimić
Travnik: Almir Memić

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš