Euro 2016 /Predstavljanje grupe B: Engleska, Rusija, Vels, Slovačka

Na 15. Evropskom prvenstvu koje će se od 10. juna do 10. jula održati u Francuskoj po prvi put ćemo gledati 24 reprezentacije Evrope koje će biti raspoređene u šest grupa po četiri ekipe. Ovaj put predstavljamo grupu B u kojoj se nalaze Engleska, Rusija, Vels i Slovačka.

Euro 2016 /Predstavljanje grupe B: Engleska, Rusija, Vels, Slovačka

Engleska


Engleskoj će ovo biti deveto evropsko prvenstvo, a do sada je najveći uspjeh ove zemlje polufinale Eura 1996. godine. Engleska je trenutno 11. reprezentacija svijeta prema FIFA-inoj rang-listi. Plasman na Euro izborila je osvajanjem prvog mjesta u grupi E gdje je ostvarila 10 pobjeda u 10 utakmica pri čemu je postigla 31 pogodak i primila samo tri pogotka. Iza su ostale Švicarska (21), Slovenija (16), Estonija (10), Litvanija (10) i San Marino (1).

Najveća konkurencija Gordog Albiona leži u napadu gdje su Vardy, Kane, Sturridge, Rooney i Rashford. Generalno, Hodgson raspolaže najmlađim timom na Evropskom prvenstvu sa prosjekom godina 25,8. To ukazuje da Englezima nedostaje iskustva i nije mali broj igrača koji će trebati po prvi put preuzeti odgovornost na ovakvom takmičenju. Tu, prije svih, spadaju Stones, Smalling, Alli, Kane, Vardy...

Hodgson je do sada najčešće koristio fomacije 4-3-3 i 4-1-2-1-2, a jedno od najvećih pitanja je kakvu će ulogu dati kapitenu Wayneu Rooneyju.

Spisak igrača Engleske:

Golmani: Fraser Forster (Southampton), Joe Hart (Manchester City), Tom Heaton (Burnley).

Odbrana: Ryan Betrand (Southampton), Gary Cahill (Chelsea), Nathaniel Clyne (Liverpool), Danny Rose (Tottenham), Chris Smalling (Manchester United), John Stones (Everton), Kyle Walker (Tottenham).

Vezni red: Dele Alli (Tottenham Hotspur), Ross Barkley (Everton), Eric Dier (Tottenham Hotspur), Jordan Henderson (Liverpool), Adam Lallana (Liverpool), James Milner (Liverpool), Raheem Sterling (Manchester City), Jack Wilshere (Arsenal).

Napad: Harry Kane (Tottenham), Marcus Rashford (Manchester United), Wayne Rooney (Manchester United), Daniel Sturridge (Liverpool), Jamie Vardy (Leicester).

Selektor Roy Hodgson rođen je 9. augusta 1947. godine u Croydonu. Do sada je radio na 20-ak različitih trenerskih klupa, a Engleska mu je četvrta reprezentacija u trenerskoj karijeri. Ovu reprezentaciju je vodio na Euru 2012. godine gdje je ispao na penale od Italije u četvrtfinalu, na Mundijalu 2014. godine gdje je ispao u grupi i ovo je njegova "treća sreća". Jedan od najvećih uspjeha ovog trenera je poraz u finalu Evropske lige sa Fulhamom od Atletico Madrida (2:1).
 

Rusija


Od raspada Sovjetskog Saveza, Rusija je, računajući od Eura 1996. godine, ovo peti nastup na evropskim prvenstvima. Najveći uspjeh ostvarila je 2008. godine kada je ispala u polufinalu. Rusi su prema posljednjoj FIFA-inoj rang-listi 29. reprezentacija svijeta. Na Euro su stigli osvajanjem drugog mjesta u kvalifikacijskoj grupi G. Ispred je bila Austrija sa 28 bodova, Rusija je imala 20 bodova, a iza su ostale Švedska (18), Crna Gora (11), Lihtenštajn (5) i Moldavija (2).

Ovu reprezentaciju je na početku kvalifikacija za Euro vodio Fabio Capello, ali kada je plasman doveden pod znak pitanja, Capello je zamijenjen trenerom CSKA Moskve Leonidom Slutskyjem koji je povezao konce i odveo reprezentaciju na završnicu. Veliki hendikep za Rusiju je povreda ponajboljeg igrača Alana Dzagova, veznjaka CSKA Moskve, a boljka ovog tima mogu biti štoperi gdje konkurenciju čine braća Berezutski (33) i Sergei Ignashevich (36) koji su na zalascima karijera.

Spisak igrača Rusije:

Golmani: Igor Akinfeev (CSKA Moscow), Guilherme (Lokomotiv Moscow), Yuri Lodygin (Zenit St. Petersburg).

Odbrana: Alexei Berezutsky (CSKA Moscow), Vasily Berezutsky (CSKA Moscow), Sergei Ignashevich (CSKA Moscow), Dmitry Kombarov (Spartak Moscow), Roman Neustadter (Schalke), Georgy Shchennikov (CSKA Moscow), Roman Shishkin (Lokomotiv Moscow), Igor Smolnikov (Zenit St Petersburg).

Vezni red: Igor Denisov (Dynamo Moscow), Denis Glushakov (Spartak Moscow), Alexander Golovin (CSKA Moscow), Oleg Ivanov (Terek Grozny), Pavel Mamaev (Krasnodar), Alexander Samedov (Lokomotiv Moscow), Oleg Shatov (Zenit St Petersburg), Roman Shirokov (CSKA Moscow), Dmitri Torbinski (Krasnodar).

Napad: Artyom Dzyuba (Zenit St Petersburg), Alexander Kokorin (Zenit St Petersburg), Fyodor Smolov (Krasnodar).

Selektor Leonid Slutsky rođen je 4. maja u Volgogradu. U Rusiji ga uspoređuju sa Joseom Mourinhom, jer je sa 19 godina završio igračku karijeru. Za razliku od Mourinha koji nije imao naročite igračke afinitete, bivšeg golmana Leonida od terena je udaljila povreda koljena koju je zadobio padom sa stabla dok je spašavao komšijinu mačku. Trenutno radi i kao trener CSKA Moskve s kojom je osvojio tri titule prvaka Rusije.
 

Vels


Vels je jedan od četiri debitanta na Evropskom prvenstvu. Trenutno je 26. selekcija svijeta prema FIFA-inoj rang listi. Plasman na Euro izborio je osvajanjem drugog mjesta u grupi B. Ispred je bila Belgija sa 23 boda, Vels je skupio 21 bod, a iza su ostali Bosna i Hercegovina (17), Izrael (13), Kipar (12) i Andorra (0).

Veliki broj igrača iz Premiershipa zajedno sa superstarom Garethom Baleom aduti su koji Velsu povećavaju apetite na prvenstvu u Francuskoj. Otočani imaju kvalitet da naprave veliko iznenađenje i spadaju u red reprezentacija koje, uz postojeći format Eura, mogu otići barem do četvrtfinala.

Vels je tokom kvalifikacija preferirao sistem 3-4-2-1 i taj sistem pokazao se vrlo uspješnim. Glavna snaga tima je Bale kojem je, može se reći, i podređena formacija i taktika ekipe. Krilni igrač Real Madrida postigao je sedam od 11 kvalifikacionih golova Velsa u kvalifikacijama.

Spisak igrača Velsa:

Golmani: Wayne Hennessey (Crystal Palace), Danny Ward (Liverpool), Owain Fon Williams (Inverness).

Odbrana: Ben Davies (Tottenham), Neil Taylor (Swansea), Chris Gunter (Reading), Ashley Williams (Swansea), James Chester (West Brom), Ashley Richards (Fulham), James Collins (West Ham).

Vezni red: Aaron Ramsey (Arsenal), Joe Ledley (Crystal Palace), David Vaughan (Nottingham Forest), Joe Allen (Liverpool), David Cotterill (Birmingham), Jonathan Williams (Crystal Palace), George Williams (Fulham), Andy King (Leicester), Dave Edwards (Wolves).

Napad: Gareth Bale (Real Madrid), Hal Robson-Kanu (Reading), Sam Vokes (Burnley), Simon Church (Nottingham Forest).

Selektor Chris Coleman rođen je 10. juna 1970. godine i na dan otvaranja Eura proslavit će 46. rođendan. Prethodno je trenirao Fulham, Real Sociedad i Coventry City, a kratko je trenirao i grčku Larissu. Na klupi Velsa zamijenio je Garyja Speeda koji je izvršio samoubistvo. Loše je počeo, imao je niz od pet vezanih poraza što je bio najgori niz nekog selektora u historiji Velsa. Ipak, ostao je na klupi što se na kraju ispostavilo kao potpuni pogodak.
 

Slovačka


Slovačka je također debitant na Evropskom prvenstvu, a kvalifikacije za Euro 1996. godine bile su prve kvalifikacije za ovu zemlju nakon raspada Čehoslovačke. Na posljednjoj FIFA-inoj rang-listi Slovačka je zauzela 24. mjesto. Ovo Euro izborila je osvajanjem drugog mjesta u grupi C. Prva je bila Španija sa 27 bodova, druga je bila Slovačka sa 22 boda, treće mjesto osvojila je Ukrajina sa 19 bodova, a iza su ostale Bjelorusija (11), Luksemburg (4) i Makedonija (4).

Ova reprezentacija nema mnogo igrača u vodećim ligama Evrope, a samim tim ne sadrži ni puno zvijezda. Posebno se ističu Marek Hamšik iz Napolija i Martin Škrtel iz Liverpoola. Timska igra i kompaktnost u formaciji 4-2-3-1 uz Hamšikov kvalitet osnovne su vrline Kozakovog tima. Na njih se gleda kao na autsajdera u grupi B što na neki način može biti i dobro, jer pritisak je manji.

Spisak igrača Slovačke:

Golmani: Matúš Kozáčik (Viktoria Plzeň), Ján Mucha (Slovan Bratislava), Ján Novota (Rapid Wien).

Odbrana: Peter Pekarík (Hertha Berlin), Milan Škriniar (Sampdoria), Martin Škrtel (Liverpool), Norbert Gyömbér (Roma), Ján Ďurica (Lokomotiv Moskva), Kornel Saláta (Slovan Bratislava), Tomáš Hubočan (Dinamo Moskva), Dušan Švento (Köln).

Vezni red: Marek Hamšík (Napoli), Juraj Kucka (AC Milan), Miroslav Stoch (Bursaspor), Vladimír Weiss (Al-Gharafa), Róbert Mak (PAOK), Patrik Hrošovský (Viktoria Plzeň), Ján Greguš (Jablonec), Viktor Pečovský (Žilina), Stanislav Šesták (Ferencváros), Ondrej Duda (Legia Warszawa).

Napad: Michal Ďuriš (Viktoria Plzeň), Adam Nemec (Willem II).

Selektor Jan Kozak rođen je 17. aprila 1954. godine u Matojevcu nad Hornadom. Najveći dio trenerske karijere proveo je na klupi Košica, a na klupi Slovačke je od jula 2013. godine. Interesantno, Kozakova prva zvanična utakmica na klupi Slovačke bila je ona u Zenici 6. septembra protiv Bosne i Hercegovine kada je naš tim poražen sa 1:0 u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Brazilu 2014. godine.
 

Raspored utakmica


1. kolo (11. juni): Vels - Slovačka (18:00 sati, Stade de Bourdeaux)
1. kolo (11. juni): Engleska - Rusija (21:00 sati, Stade Velodrome)

2. kolo (15. juni): Rusija - Slovačka (15:00 sati, Stade Pierre-Mauroy)
2. kolo (16. juni): Engleska - Vels (15:00 sati, Stade Bollaert-Delalis)

3. kolo (20. juni): Slovačka - Engleska (21:00 sati, Stade Geoffroy-Guichard)
3. kolo (20. juni): Rusija - Vels (21:00 sati, Stade Municipal)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš