Dubinska analiza Španije pred Euro: Generalno stanje i kako je igrala protiv J. Koreje i BiH

Aktuelni šampion Evrope u Francusku dolazi kao jedan od glavnih favorita za osvajanje Eura, ali sa sobom nosi i mnogo upitnika. Da li je ova ekipa spremna da izbriše mrlje iz Brazila i pokaže da je to bila slučajnost ili je zaista vrijeme ove generacije prošlo? Da li je ova generacija dovoljno motivisana da nakon osvajanja svih mogućih reprezentativnih titula i treći put zaredom osvoji titulu prvaka Evrope? Da li tiki taka i dalje ima magiju u sebi?

Dubinska analiza Španije pred Euro: Generalno stanje i kako je igrala protiv J. Koreje i BiH
Na sva ova pitanja odgovor ćemo dobiti veoma brzo, ali jedno je sigurno, Španija je nesumnjivo jedan od tri glavna favorita za osvajanje naslova i svako eventualno ispadanje prije polufinala bio bi još veći šok od onoga što ih je zadesilo prije dvije godine na prvenstvu svijeta u Brazilu.

Vicente del Bosque je spreman da i treći put zaredom svoju zemlju popne na krov Evrope i oprosti se od reprezentacije na veličanstven način, sa hattrickom evropskih prvenstava.
 

Bliska prošlost i put do Eura



Period između 2008.i 2012. godine smatra se najuspješnijim u historiji španskog reprezentativnog fudbala. Reprezentacija je u te četiri godine povezala dva evropska i jedno svjetsko prvenstvo i za to vrijeme potpuno obilježila jednu eru reprezentativnog fudbala u svijetu. Veličanstvena igra i način na koji su došli do tih titula bio je impresivan te se sa pravom smatra da je ta generacija reprezentacije Španije jedna od najboljih ikada koja se pojavila na svjetskim i evropskim prvenstvima.

U te četiri godine, Španija je bila toliko dominantna da se pred svaku utakmicu samo postavljalo pitanje kojim će rezultatom dobiti utakmicu. Izgledalo je kao da im ne možete oduzeti loptu te je bilo pravo uživanje gledati ih kako plešu na terenu.

A nakon toga, došao je Brazil i Svjetsko prvenstvo gde su samozaljubljenost i uljuljkanost učinili svoje. Tada aktuelni prvak svijeta je već u grupnoj fazi bio eliminisan, gdje je nakon šokantnog poraza od Holandije (5:1) i Čilea (2:0) i gol razlike 1:7 bilo jasno da će svijet dobiti novog prvaka i da prisustvujemo jednoj od najvećih senzacija u modernom fudbalu. Kao što to inače biva kod ljudi, pad legendi i mitova je nešto čemu se veselimo više nego bilo čemu drugom, pa je nakon turnira u Brazilu ovoj generaciji Španije okačena etiketa ekipe čije je vrijeme prošlo.

Kvalifikacije za ovo Evropsko prvenstvo pokazale su da je Španija spremna da se vrati na pravi put i da se neće tek tako odreći i drugog velikog trofeja koji brani. Bez velikih problema osvojeno prvo mesto u grupi ispred Slovačke i Ukrajine i 27 od mogućih 30 bodova znak su da Španija u Francusku stiže spremna da ušutka kritičare i one koji su nakon Svjetskog prvenstva prestali da vjeruju u njih.

 

Sistem igre i udarne snage tima



Po onome što smo imali priliku da vidimo u pripremnim mečevima i većem dijelu kvalifikacija, sistem 4-3-3 sa mnogo rotacija (o čemu ću govoriti nešto kasnije) bit će glavni na predstojećem turniru. To je sistem koji je pogotovo uvježbavan na posljednjim pripremnim utakmicama i stoga vjerujem da će Del Bosque taj sistem primijeniti i u Francuskoj.

Iako su u mečevima sa Bosnom i Hercegovinom i Južnom Korejom nedostajali neki od glavnih igrača, poput Busquetsa, Ramosa, Jordi Albe i Juanfrana, jasno je šta možemo očekivati i kojih će startnih 11 istrčati na teren u 1. kolu protiv Češke.

Najveća dilema je zapravo bila na golu, hoće li Casillas na ime stare slave ponovo dobiti povjerenje Del Bosquea, ili će, De Gea, uz Neuera nesumnjivo najbolji golman svijeta u prethodnih nekoliko godina dobiti ulogu prvog golmana koju je bez pogovora zaslužio.

Čini se da smo na pripremnim mečevima dobili odgovor i da je Del Bosqueova nostalgičnost učinila svoje te da će Casillas ponovo biti izbor broj 1 te da će De Gea šansu ponovo čekati sa klupe. Također, čini se da je Nolito svojom fantastičnom sezonom u Celti sebi osigurao mjesto u startnih 11, dok je mjestu u napadu najbliži napadač Juventusa Alvaro Morata. Ostali članovi startne postave su uglavnom igrači koji već godinama čine kostur reprezentacije.

Kada su udarne igle u pitanju, bez dileme treba izdvojiti trio Busquets-Iniesta-Silva. Vjerovatno godinama unazad najpotcjenjeniji fudbaler svijeta, Sergio Busquets glavni je čovjek za organizaciju u posjedu lopte kako Barcelone tako i reprezentacije. Momak bez čijeg se pasa ne mogu probiti linije protivnika, ne može se promijeniti ritam u posjedu lopte i bez čijeg se vrhunskog pozicioniranja ne može sa loptom preći u narednu fazu napada, bit će od vitalnog značaja za reprezentaciju Španije. Koliko je Busquets bitan za igru svoje selekcije, najbolje govore riječi selektora Del Bosquea: "Da mogu ponovo biti igrač, volio bih da budem kao Busquets."

Andres Iniesta, čovjek koji je u posljednje dvije sezone u Barceloni dobio sporednu ulogu zbog činjenice da je sve podređeno trojcu Messi-Suarez-Neymarm i dalje oduševljava svojom inteligencijom, vizijom i načinom igre. Uprkos godinama, svaka bitnija utakmica, kako Barcelone tako i reprezentacije Španije protekne u znaku Barcinog mađioničara. Sjajne predstave u finalima svjetskih prvenstava, polufinalima Lige Prvaka i njegov utjecaj na igru u utakmicama kada se odlučuje o trofejima neprestano nastavljaju da oduševljavaju.

David Silva će biti igrač od krucijalnog značaja za kreiranje šansi za ekipu. Po onome što smo vidjali u Manchester Cityu godinama unazad, ali i u reprezentaciji Španije, Silva će svojim kretnjama između linija stvarati višak u sredini terena i svojim proigravanjima i vrhunskom inteligencijom i sposobnošću za kreaciju stvarati šanse za napadače svoje ekipe.

Pored ovog trojca, vrijedilo bi spomenuti i Nolita, momka koji je dobio povjerenje Del Bosquea i na kome će se bazirati određeni koncepti u igri ekipe gdje će se često slati lopta njemu kako bi igrao jedan na jedan sa protivničkim bekom. Sjajna sezona u Celti i vjerovatan prelazak u veliki evropski klub nisu promakli Del Bosqueu koji će Barcinom akademcu otvoriti mogućnost da zablista i na narednom Euru.

 

Dominacija sredinom kao glavni postulat



Ekipi koja gaji fudbal baziran na posjedu lopte, glavna stvar je kroz stvaranje viška u zoni gdje je lopta i na centralnim dijelovima terena čime se omogućuje progresivnost ekipi. Dominacija sredinom je nešto što se smatra možda i najvažnijom stvari u fudbalu, jer prosto, iz sredine možete svuda. I lijevo, i desno, i naprijed i nazad. Raspon opcija je najširi i to ekipi daje mnogo veće izglede za kreiranje šansi. U ovom dijelu ćemo kroz nekoliko fotografija prikazati glavne principe u igri reprezentacije Španije.

Na fotografiji broj 1 vidimo pozicioniranje u rombu i lakši prelazak u narednu fazu napada stvaranjem situacije "4v2" u zoni lopte. Bez obzira što su ovdje u postavi Bartra i Bruno, mehanizmi sa Ramosom i Busquetsom će izgledati isto ili slično.

Glavna stvar u igri reprezentacije Španije je prelazak iz 4-3-3 u nekakvih 3-4-3 u rombu gde će često David Silva kao iznenađenje sa boka ulaziti u sredinu terena kako bi stvarao višak i omogućio svojoj ekipi da probije protivničke linije i izbaci ih iz igre. Ulaskom Silve, on se prirodaje trojici veznjaka Španije i Španci na taj način dobijaju četvrtog veznog igrača s kojim dobijaju igrača viška u tom dijelu.

Na fotografiji broj 2 vidimo kako to izgleda i kako Silvin ulazak u sredinu ekipi omogućuje stvaranje romba. Kada Silva uđe u sredinu, desni bek, u ovom slucaju Bellerin, odlazi visoko kako bi zauzeo poziciju Silve i dao ekipi širinu. fRadi ilustracije, prikazat ćemo kako Španija kroz svoje pozicioniranje i dominaciju u sredini pokušava probiti protivnika kroz sredinu i doći do gola.

Na skici broj 2 vidimo kako Španija u početku svog napada i njegovom sljedećem razvijanju kreira višak i na taj način napreduje do gola. Vidimo kako u narandžastom, tako i u bijelom krugu, situaciju "4v2" koja igraču u posjedu lopte omogućuje da uvijek ima jednu slobodnu opciju za odigravanje kako bi se posjed nastavio i kako bi ekipa mogla da napreduje sa loptom.

Za kraj ovog dijela, volio bih pomenuti značaj štopera Španije. spomenuli smo već koliko je Busquets značajan za igru ekipe u posjedu i nesumnjivo je da će protivničke ekipe gledati kako da neutrališu Barcinog veznjaka. To će najvjerovatnije raditi tako što će protivnička dva napadača stajati blizu Busquetsu i na taj načine sprječavati dolazak lopte do njega. Tu će od značaja biti izraženi tehnički kvalitet Piquea i Ramosa koji će imati mnogo prostora da krenu sa loptom u sredinu i tako stvore višak.

Na skici broj 3 kako će dva napadača pokušati da markiraju Busquetsa, što će ostaviti veliki prostor za Piquea i Ramosa da krenu u sredinu i stvore višak.

 

Defanzivnom postavkom brane protivniku da "kopiraju" njihov stil



Stil igre, njeni postulati i vjera u sopstveni stil znače da Španija želi što manje vremena provesti bez lopte u svojim nogama jer je ekipa takva da se njeni potencijali i vrline mnogo više mogu iskazati sa loptom nego bez nje. Međutim, kada nema loptu, Španija biva postavljena u 4-1-4-1 formaciji gdje za cilj najčešće ima zatvoriti centralne dijelove terena i protivnika usmjeriti prema boku.

Na fotografiji broj 3 vidimo jasnih 4-1-4-1 gdje se u sredini stvara romb sa tri vezna igrača i Moratom kako bi se onemogućila dodavanja u sredinu i protok lopte protivnika. Prosto rečeno, Španija oduzima rivalu ono što sama pokušava da uradi kada ima loptu, a to je višak u sredini. Osim ovoga, vidimo mali razmak između linija od Morate do defanzivne linije, svega 30 metara, što znači da je protivniku maksimalno skraćen prostor za cirkulaciju lopte i stvaranje viška na bilo kom dijelu terena.

Jos jedan odličan primjer (fotografija broj 4) gdje vidimo Fabregasa kako pravi presing na igračem sa loptom, dok ga Silva, Iniesta i Bruno odlično zatvaraju i formiraju romb, čime protivnik ne može odigrati pas u dubinu. Defanzivna četvorka stoji usko kako bi zatvorila prilaze golu dok Nolito kontroliše desnog beka.

Sudeći po prijateljskim utakmicama koje smo gledali, ne samo Španije, već i ostalih učesnika Evropskog prvenstva, ovo će biti prvenstvo u kome nećemo vidjeti mnogo visokog presinga i igre visokog intenziteta, bar ne u nekim većim periodima utakmice.

Duge klupske sezone, energetska potrošnja igrača tokom prvenstva i kup takmičenja primorala su selektore da budu pragmatični i da igračima štede energiju i pokušavaju da im snagu raspodjele ravnomjerno tokom 90 minuta duž čitavog turnira.

Španija će, bar po ovome što smo vidjeli, visoki presing upotrebljavati samo u određenim momentima utakmice, kao faktor iznenađenja i u određenim momentima (naprimjer, kada prepoznaju situaciju da mogu osvojiti loptu visoko jer protivnik ima lošu strukturu ili se lopta nalazi kod najslabijeg igrača protivničke ekipe, i tako dalje...). Kao i u pasivnom defanzivnom bloku, cilj je protivnika usmjeriti ka boku i tamo ga zatvoriti u pokušaju da se osvoji lopta ili protivnik natjera na ispucavanje i predaju lopte Španiji.

Vidimo jedan primjer visokog presinga Španije (fotografija broj 5). Morata napada golmana i tijelom ne dozvoljava pas ka lijevom štoperu. Nolito iskače na desnog štopera dok tri vezna igrača i Silva svojim postavljanjem potpuno zatvaraju sredinu terena. Vidimo vezne igrače Južne Koreje kako su okruženi sa šest igrača u crvenom te je na taj način potpuno zatvorena sredina i protivnik usmjeren ka bočnim pozicijama.

Nedostatak visokog presinga može sa druge strane predstavljati problem za Španiju. Jednostavno, kada ste u pasivnom bloku dozvoljavate protivničkim štoperima da mirno započnu napad i odigraju dodavanje koje žele. Takođe, obzirom na to da Španija visoko drži svoju defanzivnu liniju, ostavlja veliki prostor iza svojih leđa koji može biti iskorišten.

Jedna ilustracija toga (fotografija broj 6). Vidimo koliko je Morata daleko od štopera koji ima loptu i lagano trčkara prema njemu. To štoperu daje mnogo prostora i vremena da odigra dugačak pas na desnu stranu, iza leđa odbrane gdje Koreja ima situaciju "2v1" protiv lijevog beka Španije, Azpilicuete.

A vidimo još jedan primjer (fotografija broj 7) iz duela sa Bosnom i Hercegovinom gdje Spahić ima ogroman prostor i mnogo vremena da se namjesti i odigra kvalitetan pas ka svom lijevom krilu iza leđa odbrane Španije.

Osim ovoga, Španija ima nedostatke na bokovima, pogotovo na desnom gdje David Silva često (svojevoljno ili odlukom Del Bosquea) biva defanzivno neodgovoran. Često mu se dešava da mu se lijevi bek iskrade iza leđa i na taj način protivnik stvara višak na lijevoj strani.

Ovdje (fotografija broj 8) vidimo jasnu ilustraciju toga. Protivnički vezni igrač ima loptu, a Silva gleda u nju ne obraćajući pažnju na lijevog beka koji mu utrčava iza leđa. Krilo ulazi u sredinu i oslobađa prostor svom beku i uvlači Bellerina u sredinu. Obzirom da i Fabregas gleda loptu i nije svjestan protivničkog krila koji je ušao u sredinu, Bellerin je primoran da markira i protivničko krilo i beka, što je nemoguće. On mora da izabere gdje će da krene, a gdje god da krene, ostavit će jednog protivničkog igrača samog.

 

Pritisak na plećima kao otežavajuća okolnost



Činjenica da su zakazali na prošlom velikom takmičenju i da su na ovom označeni kao jedan glavnih favorita mogu dodatno Špancima vezati kamen za nogu. Bez obzira na sav njihov kvalitet i potencijal, dva vezana kraha i gubitak dvije titule u dvije godine definitivno će pojačati kritike i dodatno ohrabriti ljude koji vjeruju da Španija ne može da ponovi uspjehe koje je napravila u periodu između 2008. i 2012. godine. Taj psihološki faktor i sposobnost Del Bosquea da sa ekipe skine taj dodatni teret koji ih može vući nazad bit će jednako bitan koliko i taktika koju će veliki Vicente pripremati za svaki meč.
 

Koliko Španija može na turniru



Nesumnjivo do samog kraja, uz Njemačku i domaćina Francusku vidim ih kao glavne favorite za osvajanje turnira i vjerujem da će kada bude bilo najbitnije pokazati koliko su kvalitetni. U svakoj liniji tima ekipa ima igrače svjetske klase, na klupi sjedi čovjek koji zna kako se osvajaju trofeji i čije znanje je svima dobro poznato. Svi preduslovi za put do finala i odbranu titule su spremni, ali na tom putu nalazi se mnogo prepreka, zamki i jednačina i Crvena furija će morati da uloži maksimalan napor ukoliko želi da krunu zadrži na svojoj glavi i po treći put zaredom osvoji titulu prvaka Evrope.

Izvor: (klix.ba)

Tagovi:EP 2016

Vezani članci

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš