Deset najskupljih tinejdžera fudbala: Koliko njih je opravdalo basnoslovne cifre?

"Kada neko plaća 45 miliona eura za 19-godišnjaka onda morate reći da je igra pomahnitala", kazao je Sir Alex Ferguson nakon što je shvatio da će Paris Saint-Germain na ljeto 2012. godine dovesti Brazilca Lucasa Mouru, igrača koji je bio na i radaru Manchester Uniteda. Ali, kada obratimo pažnju na listu od deset najskupljih tinejdžera, u njihovom dovođenju prednjači upravo Fergijev United.

Deset najskupljih tinejdžera fudbala: Koliko njih je opravdalo basnoslovne cifre?
Ima istine u rečenici velikog Sir Alexa Fergusona, ali ima i logike u velikom iznosu koji se plaća za talentirane tinejdžere. Istina, manji je procenat onih koji su se isplatili više nego što je klub očekivao u odnosu na procenat onih koji su razočarali. Ali, kada klub uspije pogoditi sa pravim talentom, onda ga čeka svijetla budućnost.
 

Anthony Martial

Na listi deset najskupljih tinejdžera u svijetu fudbala prvo ime je novi napadač Manchester Untieda Anthony Martial koji ima 19 godina i plaćen je 50 miliona eura Monacu proteklog ljeta. U 25 utakmica za Crvene đavole u svim takmičenjima postigao je osam pogodaka i upisao tri asistencije. Prema onome što je do sada pokazao mogao bi vratiti mnogo više nego što je uloženo u njega.

Luke Shaw

Naredni tinejdžer je lijevi bek Luke Shaw, ponovo igrač Manchester Uniteda koji je na ljeto 2014. godine iz Southamptona stigao za 37,5 miliona eura. Sezonu 2014/15. ne pamti po dobrom pošto je imao problema sa povredama. I upravo u ovoj sezoni kada je počeo pokazivati zašto je skupo plaćen doživio je jako težak lom noge u 1. kolu Lige prvaka u gostima protiv PSV Eindhovena zbog čega će propustiti možda i cijelu sezonu. Stoga, iako ima tek 20 godina, teško je predvidjeti da li će opravdati očekivanja. Do sada je odigrao 81 meč za United i upisao tri asistencije.

Lucas Moura

Treće mjesto zauzima Brazilac s početka priče Lucas Moura koji je na ljeto 2012. godine pred 20. rođendan dogovorio prelazak iz Sao Paula u Paris Saint-Germain za iznos od 40 miliona eura. U PSG je stigao u januaru 2013. godine i još uvijek nije zablistao onako kako se očekivalo od njega. Narednog ljeta navršava 24 godine i nerijetko se povezuje sa drugim klubovima. Za PSG je odigrao 142 utakmice, postigao 20 golova i zabilježio 33 asistencije, te u Francuskoj osvojio sve što se moglo osvojiti.

Wayne Rooney

Jedan od onih koji je vratio svaki cent i donio još više je Wayne Rooney koji je 2004. godine iz Evertona prešao u Manchester United za 37 miliona eura. Već je drugi najbolji strijelac u historiji Premiershipa i Manchester Uniteda, najbolji strijelac Engleske. Ušao je u krug od 10 fudbalera Uniteda koji su upisali minimalno 500 nastupa za klub. Među ostalima, osvojio je jednu titulu Lige prvaka sa Crvenim đavolima i pet titula prvaka Engleske.

Javier Saviola

Svoje ime na listi pronašao je i Javier Saviola. Argentinac je 2001. godine za 35,9 miliona eura iz River Platea stigao u Barcelonu. Tokom prve tri sezone postigao je 60 golova, a onda je krenula pustolovina. Išao je u Monaco, pa Sevillu, zatim u Real Madrid, pa Benficu. Igrao je u Malagi, Olympiacosu, Veroni, River Plateu, a trenutno je bez kluba.

Anderson

Teško je reći koliko se isplatio. Sa klubom je osvojio mnogo trofeja, ali je veliko pitanje da li je vrijedio onoliko koliko je plaćen. Radi se o još jednom pojačanju Manchester Uniteda, brazilskom veznjaku Andersonu. Za 31,5 miliona stigao je iz Porta 2007. godine. Osvojio je, između ostalog, četiri puta Premiership i jednom Ligu prvaka, te odigrao 105 utakmica u kojima je postigao tek pet golova i upisao osam asistencija. Možda veliki dio toga da li je ikada bio svjetska klasa pokazuje činjenica da je odigrao samo devet utakmica za Brazil. Danas je član brazilskog Internacionala.

Marquinhos

Novi Brazilac na listi je štoper Marquinhos, najskuplje prodani igrač Rome kada je na ljeto 2013. godine za 31,4 miliona eura prešao u Paris Saint-Germain gdje nije uspio pokazati raskoš svog talenta i većinom je zamjena za sunarodnjake Davida Luiza i Thiaga Silvu, te se sve češće povezuje sa odlaskom iz Francuske.

Antonio Cassano

Zločasti italijanski ofanzivac Antonio Cassano za 28.5 miliona stigao je u Romu iz Barija 2001. godine kao 18-godišnjak. S Romom je osvojio Super kup Italije 2001. godine i nagradu za najboljeg mladog igrača 2003. godine. Tada ga je trenirao Fabio Capello koji će kasnije za Cassana reći da nije iskoristio svoj talent. Na ljeto 2006. godine prešao je u Real Madrid da bi se godinu dana kasnije vratio u Italiju na posudbu u Sampdoriju. Potom je uslijedio povratak u Real Madrid, pa transferi u Milan i Inter, Parmu i na kraju ponovo u Sampdoriju.

Sergio Ramos

U rangu Waynea Roonyea je Sergio Ramos koji je 2005. godine sa navršenih 19 godina iz Seville za 27 miliona stigao u Real Madrid. Bilo je očajnih perioda, ali je vremenom izrastao u jednog od najboljih štopera u historiji fudbala. Sa Real Madridom i Španijom osvojio je sve, a danas je kapiten Galacticosa.

Sergio Aguero

I posljednji na listi deset najskupljih je Sergio Aguero. Sjajni argentinski napadač 2006. godine sa samo 18 godina prešao je u Atletico Madrid iz Independientea za 21,7 miliona eura. Pet godina je proveo u Madridu i osvojio Evropski super kup i Europa ligu 2010. godine, a klub je napustio za sumu od 45 miliona eura kada je prešao u Mancehster City gdje također otplaćuje sve što je uloženo u njega.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš