Ostaje nada za osminom finala

Albanija upisala historijsku pobjedu nad Rumunijom

Albanija je u 3. kolu grupe A Evropskog prvenstva u Francuskoj rezultatom 1:0 savladala Rumuniju i upisala svoju prvu pobjedu na velikim takmičenjima te stigla na korak do plasmana u osminu finala.

Albanija je na ovom Euru upisala i debitantski nastup na velikim takmičenjima. Nakon što je u prva dva kola upisala dva poraza od Švicarske (1:0) i Francuske (2:0) protiv kojih nije postigla ni pogodak, Albanija je protiv Rumunije ispisala historiju i sada se nada da će biti jedna od četiri najbolje trećeplasirane ekipe prvenstva.

Junak Albanaca je Armando Sadiku koji je u 43. minuti postigao jedini gol na utakmici čime je izazvao erupciju oduševljenja na tribinama gdje su albanski navijači.

Albanci su tako pokvarili slavlje Anghelu Iordanescuu, selektoru Rumunije koji je danas 100. put vodio Rumuniju kao trener.

Meč nije počeo dobro za Albaniju. U osmoj minuti Berisha je odlično intervenisao nakon šuta Stanciua. Ipak, Albanija dolazi do šanse u 23. minuti, zapravo do kolosalne šanse koju je propustio Lenjani kada je sa oko sedam metara nakon centaršuta Lile prebacio gol Rumunije.

Nakon tog promašaja, Albanija nije klonula, nego je još više napadala što se isplatilo u 43. minuti kada je Sadiku postigao prvi gol u historiji ove zemlje na velikim takmičenjima. Istina, i golman Rumunije Tatarusanu je loše reagovao.

Zbog teške povrede, igrač Rumunije Alibec morao je napustiti teren u 57. minuti, a Rumunija je mogla do boda kada je u 76. minuti Andone pogodio prečku gola Berishe. Ipak ostalo je 1:0 za Albaniju i veliko slavlje ove zemlje koju s klupe predvodi Italijan Gianni De Biasi.

Albanija: Berisha, Hysaj, Ajeti, Mavraj, Agolli, Basha, Abrashi, Memushaj, Lila, Lenjani, Sadiku.

Rumunija: Tatarusanu, Sapunaru, Grigore, Chiriches, Matel, Hoban, Prepelita, Popa, Stanciu, Stancu, Alibec.

Tabela grupe A:

1. Francuska 7
2. Švicarska 5
3. Albanija 3
4. Rumunija 1

Tagovi:EP 2016

Vezani članci

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš