KAKO JE NASTALA ‘IGRA POD OBRUČIMA’? James Naismith – čovjek koji je izmislio košarku

Košarka je jedan od najpopularnijih sportova današnjice koji gleda više od dvije milijarde ljudi. Košarku igra oko 400 miliona ljudi širom svijeta, igrači u toku karijere zarade milione a TV kuće i sponzori zarađuju milijarde dolara. Međutim za sve čari koje nam pruža „igra pod obručima“ moramo zahvaliti čovjeku koji je izmislio ovaj sport, Džejmsu Nejsmitu.

KAKO JE NASTALA ‘IGRA POD OBRUČIMA’? James Naismith – čovjek koji je izmislio košarku

Nejsmit je rođen 1861. u kanadskom gradiću Almantu, država Ontario. Njegovi roditelji su imali želju da njihov sin postane sveštenik, te je on čak i završio teologiju. No njegova interesovanja su išla u drugom smjeru. On je volio sport i bavio se njime pa je kasnije postao i univerzitetski profesor fizičkog vaspitanja. Sa 27 godina je diplomirao i dobio poziv za SAD što je rado prihvatio. Kao student intenzivno se bavio sportom, igrajući fudbal.

Na koledžu u Springfildu počeo je kao instruktor fizičkog vaspitanja. Njegov prvi zadatak je bio da izmisli novu igru za studente. Pošto je u Masačusetsu klima bila hladna, nova igra bi trebala da se odvija u zatvorenom prostoru. U novoj igri cilj je bio loptu ubaciti u korpu za breskve. Da bi igru učinio težom za studente, podigao je visinu korpe na deset stopa od zemlje. Za razliku od današnje košarke, tada je kontakt među igračima bio zabranjen a na početku nije bilo ni driblinga, već je igra bila zasnovana na dodavanjima. Upravo po korpama za breskve sport je i dobio ime (basket-korpa).

Novi sport je bio pogodan i za žene , pa je profesorica fizičkog vaspitanja Senda Berenson prilagodila pravila i njima, daleke 1894. godine.

Prva službena košarkaška utakmica održana je u dvorani Gimnazije Udruženja mladih hrišćana. Igralo se na upola kraćem terenu nego što je to današnji NBA teren. Do 1896.godine širom Kanade i Amerike postojali su brojni klubovi. Gledaoci su u košarci vidjeli posebnu čar. Tako je košarka postala daleko više od obične igre koja je predviđena za održavanje forme studenata. Nejsmit je 1898. došao na prestižni koledž Kanzas i tamo formirao košarkaški tim i vrijedno radio na treninzima ali i popularizaciji ovog sporta. U prvom košarkaškom timu iz Kanzasa bio je Forest „Fog“ Alen, čovjek koji je kasnije i sam postao trener. Nakon njega veliku popularnost kao koledž treneri stekli su Adolf Rap i Din Smit, koji su bili treneri Kanzasa i Sjeverne Karoline u drugoj polovini 20. vijeka.

Da je Nejsmitov rad urodio plodom, govori nam činjenica da je košarka 1904. godine na Olimpijskim igrama održanim u Sent Luisu, postala demonstracioni sport. Nakon toga Džejms Nejsmit se posvetio karijeri u vojci, gdje je bio pješadijski kapetan. Košarci se samo vraćao na proslavama, kao što je bila dodjela medalja na košarkaškom turniru Olimpijskih igara u Berlinu 1936.godine. Preminuo je 1939.godine u Lorensu, sjedištu Univerziteta Kanzas, u kojem je proveo najveći dio svog života.

Košarka se na početku igrala fudbalskom loptom. Prve lopte koje su bile korišćene samo za košarku bile su smeđe boje i tako je bilo sve do pedesetih 20. vijeka kada je Pol Toni Hinkl uveo loptu koja će na terenu biti uočljivija, pa je od tada lopta bila narandžaste boje. Od tada se takođe uvela i metoda vođenja lopte kao osnovni oblik kretnje sa loptom, što se svakako smatralo unaprijeđenjem u košarci. To je takođe zasluga Hinkla.

Prvom polovinom prošlog vijeka košarka je posebnu popularnost stekla na koledžima pa su formirane i lige. Prvi košarkaški turnir za muškarce (NIT) održan je 1938.godine. Kockarski skandali od 1948. do 1951. su uticali na košarku. Radilo se o namještanju utakmica i tada veliku popularnost stiče NCAA liga, koja postoji i danas.

SAD su na Olimpijskim igrama bila najdominantnija reprezentacija, pa su osvajali gotovo sve. FIBA je 1989. odbacila razliku između amaterskih i profesionalnih košarkaša, a profesionalni košarkaši su prvi put zaigrali 1992. godine. To je doba američkog “Dream team-a” koji je bio najuspješniji na turniru. U narednim Olimpijskim igrama, SAD su dobile jako nezgodne rivale, pa je njihova dominacija bila sve manja. Javljaju se košarkaške sile poput Jugoslavije, Argentine, Njemačke Španije, Italije, Litvanije i mnogih drugih koji su postali njihovi ravnopravni rivali, a u više navrata su bili i mnogo bolji od njih.

Košarka je danas jedan od najgledanijih sportova, a NBA najjača košarkaška liga. Turniri se održavaju i među mlađim generacijama a ljubitelja ovog sporta je sve više. I naravno, trebali bi biti veoma zahvalni Džejmsu Nejsmitu, izumitelju ,,igre pod obručima” jer je svijetu podario jedan od najljepših, najpopularnijih i najatraktivnijih sportova, u kojem uživaju mnogi.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš