Najveća na svijetu

Teslina baterija spremna za završno ispitivanje

Najveća svjetska litij-ionska baterija koju pravi kompanija Tesla ulazi u završno ispitivanje. Završena je instalacija baterije na jugu Australije, tačnije sistema Powerpack kapaciteta 100 megavata.

Sistem Powerpack ima kapacitet 100 megavataSistem Powerpack ima kapacitet 100 megavata

Premijer Jay Weatherill izjavio je da je kompanija Elona Muska završila instaliranje baterije u Jamestownu. Sistem Powerpack spojen je na vjetroelektranu u blizini Jamestowna, tri sata vožnje od Adelaidea, glavnog grada Južne Australije, savezne države koja je suočena s ozbiljnim energetskim izazovima.

Weatherill je kazao kako će baterija od 100 megavata sada biti energizirana i testirana kako bi se osiguralo da zadovolji sve regulatorne zahtjeve tržišta i državne vlade.

"Dok drugi samo razgovaraju, mi realiziramo naš energetski plan, čineći Južnu Australiju više samodostatnom i pružit ćemo rezervnu snagu i pristupačniju energiju stanovnicima ovog ljeta", kazao je Weatherill.

Kompanija Tesla uključila se u cijelu priču posredstvom sada već poznate opklade njenog izvršnog direktora i tvorca Elona Muska u martu ove godine. Musk je na Twitteru rekao da će sistem biti instaliran i u funkciji u roku 100 dana od potpisivanja ugovora, u protivnom će sve uraditi besplatno.

Tesla baterija bit će zvanično predstavljena sljedeće sedmice.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš