Odlične performanse

Samsung počeo proizvoditi univerzalni flash storage od 512 GB za mobilne uređaje

Kompanija Samsung je objavila da je počela s masovnom proizvodnjom prvog ugrađenog univerzalnog flash storage (eUFS) rješenja od 512 GB namijenjenog mobilnim uređajima nove generacije. Korištenjem Samsungovih najnovijih 64-slojnih V-NAND čipovaod 512 GB, novi eUFS paket pruža neuporediv kapacitet pohrane i izvanredne performanse za nadolazeće pametne telefone i tablete.

Samsung počeo proizvoditi univerzalni flash storage od 512 GB za mobilne uređaje

"Novi Samsungov eUFS od 512GB pruža najbolje ugrađeno rješenje za pohranu na premium pametnim telefonima nove generacije savladavajući potencijalna ograničenja u performansama sistema koja se mogu pojaviti prilikom korištenja mikro SD kartica. Osiguravši na vrijeme stabilno snabdjevanje ovom naprednom ugrađenom pohranom, Samsung pravi veliki iskorak i pridonosi da proizvođači mobilnih uređaja širom svijeta na vrijeme predstave mobilne uređaje nove generacije", rekao je Jaesoo Han, izvršni potpredsjednik Odjela za prodaju memorije i marketinga u kompaniji Samsung.

Samsungov novi 512 GB UFS koji se sastoji od osam 64-slojnih 512Gb V-NAND čipova i kontrolnog čipa, udvostručuje gustoću Samsungovog prethodnog 48-slojnog 256GB eUFS-a, koji se temelji na V-NAND-u, u istoj količini prostora kao i paket od 256GB. Povećani kapacitet pohrane eUFS-a omogućit će mnogo bolje mobilno iskustvo. Na primjer, novi visoki kapacitet eUFS omogućuje vodećem pametnom telefonu da pohrani oko 130 4K Ultra HD (3.840x2.160) video zapisa u trajanju od 10 minuta, što je desetostruko povećanje u odnosu na 64 GB eUFS koji omogućuje pohranu samo oko 13 video zapisa iste veličine.

Da bi se povećale performase i energetska efikasnost novog 512 GB eUFS-a, Samsung je predstavio novi skup vlastitih tehnologija. Napredno 64-slojno strujno kolo od 512 GB V-NAND i nova tehnologija upravljanja energijom u kontroleru od 512 GB eUFS smanjuju neizbježan porast potrošnje energije, što je posebno vrijedno jer novo 512 GB eUFS rješenje sadrži dvostruko više stanica u poređenju s 256 GB eUFS. Osim toga, kontrolni čip 512 GB eUFS-a ubrzava proces mapiranja prilikom pretvaranja logičkih blok adresa na adrese fizičkih blokova.

Samsungov 512GB eUFS također ima snažne performanse za čitanje i pisanje. Sa svojim sekvencijalnim čitanjima i zapisima koji dosežu do 860 megabajta u sekundi (MB/s) i 255 MB/s, ugrađena memorija od 512 GB omogućuje prenos video zapisa od 5GB koji je ekvivalent Full HD na SSD za otprilike šest sekundi, više od osam puta brže nego tipična microSD kartica.

Za slučajne operacije, novi eUFS može čitati 42.000 IOPS i napisati 40.000 IOPS. Na temelju eUFS-ovih brzih slučajnih zapisa, koji su oko 400 puta brži od 100 IOPS brzine konvencionalne microSD kartice, mobilni korisnici mogu uživati u savršenim multimedijalnim iskustvima kao što su kontinuirano fotografiranje u visokoj rezoluciji, kao i traženje datoteka i preuzimanje videozapisa u dualnom - app načinu gledanja.

Slično tome, Samsung namjerava povećati agresivni obim proizvodnje svojih 64-slojnih 512 GB V-NAND čipova, uz proširenje svoje 256 GB V-NAND proizvodnje. To bi trebalo zadovoljiti povećanje potražnje za naprednom ugrađenom mobilnom pohranom, kao i za vrhunske SSD i prenosne memorijske kartice visoke gustoće i performansi.

Tagovi:Samsung

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš