Brojne mogućnosti

Samsung patentirao dron kojim je moguće upravljati očima

Kompanija Samsung je patentirala dron s integrisanim ekranom koji može detektovati lice i oči osobe, kao i njenu poziciju i pokrete rukama.

---

Patent predstavlja dron s ekranom na centralnom dijelu te četiri propelera, po jedan u svakom uglu, a u opisu se navodi da dron posjeduje i kameru te opservacijski sistem za prijenos informacija do glavne kontrolne jedinice. Sistem može pratiti oči, glavu, ruke i prste korisnika. Brzina i smjer drona se mogu kontrolisati pokretima glave, ruku ili očiju, a dron može automatski pratiti korisnike bez ikakvih dodatnih pokreta.

Dron je prikazan i bočno te nije ograničen na oblik s četiri propelera, nego se njegov oblik može mijenjati.

Dron može imati i žiroskop, senzor za pokret, vibracijski sistem i/ili akcelerometar, mogućnost prepoznavanja glasa, kao i sistem pozicioniranja baziran na GPS-u i WiFi-ju. Patent je predan 3. januara 2016. godine, a prihvaćen je 13. februara ove godine.

Na skicama su prikazane i spojnice te propeleri koji mogu promijeniti pravac potiska. Ugao ekrana se također može mijenjati tokom leta. Dron bi posjedovao i jedinicu za otkrivanje prepreka te bi ih mogao automatski izbjegavati.

Samsung nije jedina kompanija koja razvija dronove. Amazon je patentirao mnogo konceptnih dronova poput onih koji se samouništavaju u slučaju hitnih situacija.

Tagovi:Samsungdron

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš