Određen rok

Prvi hibridno-električni avioni će letjeti od 2022. godine

Kompanija Zunum Aero, koju u njenom projektu hibridno-električne avijacije podržavaju Boeing i JetBlue, postavila je rok isporuke svojih prvih aviona, a to je 2022. godina.

Zunum Aero se fokusirao na hibridno-električne avione s ciljem da skrati frustrirajuće duge lijekove i snizi cijenu karata na kratkim linijama.

Predstavljen je dizajn aviona s 12 sjedišta, što je prva velika najava otkako se kompanija u aprilu pojavila s velikim planovima revolucije avioindustrije. Manji i štedljiviji avioni bi mogli olakšati regionalni saobraćaj jer bi se mogli koristiti i manji aerodromi, a ne samo veliki.

Zunumov avion bi mogao imati domet od 1.127 km uz maksimalnu brzinu od 547 km/h. Emisija štetnih gasova i buka bi bili smanjeni za 80 posto u odnosu na konvencionalne avione.

Baterije aviona će biti smještene u krila, a u kompaniji se nadaju da će one jednog dana omogućiti proizvodnju potpuno električnog pogona.

Testni letovi će početi 2019. godine, a Zunum će otvoriti drugi razvojni centar u Chicagu kako bi proširio svoje operacije.

Kompanija Wright Electric iz Massachusettsa se udružila s EasyJetom te zajedno razvijaju potpuno električni putnički avion. Cilj je da on poleti u narednih deset godina. Druge kompanije poput Booma pa čak i NASA-e planiraju jeftinije supersonične letove.

Tagovi:Zunum Aero

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš