Evo kako bojler može da vas ubije: On je stradao dok se tuširao, napravio je jednu grešku!

Još jedan slučaj stradanja od posledica strujnog udara potresao je Srbiju. Sinoć je Boban J. (37) iz niškog sela Mezgraja, izgubio život u kupatilu dok se tuširao, njega je ubio bojler! Raspitali smo se kakvo ponašanje u kupatilu može kobno da se završi

Evo kako bojler može da vas ubije: On je stradao dok se tuširao, napravio je jednu grešku!

O čemu treba da povedete računa:

S obzirom na to da je kazan bojlera pod pritiskom i naponom kada se voda greje, najpametnije je da ga isključujete dok se tuširate.

– Bojler ne može da vas ubije kada je isključen pošto tada struja ne dolazi na grejač i nema bojazni da može da eksplodira – kaže električar Neđo Janjić.

Do strujnog udara dolazi ako je tokom kupanja uključen bojler koji ima loše uzemljenje. Prema rečima stručnjaka, bojler eksplodira usled neispravnosti. Onaj koji je ispravan i pravilno održavan nikada neće eksplodirati, čak i ako se ne održava u besprekornom stanju, budući da ima tri vrste zaštite.

Tek kada sve otkažu dolazi do uništenja bojlera koji u tom trenutku predstavlja veliku opasnost.

U slučaju nekontrolisanog grejanja vode, koje se može prepoznati po zujanju i ključanju vode, koje se čuje iz bojlera, prvo što treba da uradite je da prekinete dovod struje, utoliko i na termometru vidite previsoku temperaturu, pod uslovom da je i on tačan.

Struju možete da isključite i preko prekidaču koji napaja bojler. U slučaju da takvog prekidača nema isključite osigurač na koji je povezan bojler, a ako imate ugrađenu fid sklopku, njenim aktiviranjem isključujete kompletnu struju u stanu, što je najbezbednije.

S obzirom na to da je bojler sud pod pritiskom i naponom u kom ima vode, najpametnije je da ga isključujete dok se kupate ili tuširate. Ukoliko je bojler potpuno ispravan (nema ogoljenih žica koje vire, ne curi voda koja je u dodiru sa nekom od njih i slično) i ako je uzemljenje dobro urađeno, onda je savršeno bezbedno ostaviti bojler uključen, ali to uglavnom nije slučaj u našim domaćinstvima.

Zato, stručnjaci savetujuju da se uvek, bez obzira na to da li je uzemljenje dobro ili ne, bojler ugasi pre ulaska u kadu!

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš