Za sve ima prvi put: Naučnici detektovali vidljivu svjetlost sa crne rupe

Astronomi su nedavno uočili vidljivu svjetlost koja je, prema svemu sudeći, došla iz područja koje zauzima daleka crna rupa, a koja je nastala prilikom ispuštanja enormne količine energije.

Svjetlost sa V404 Cygni

Uočeni fenomen veže se za binarni sistem V404 Cygni koji čini crna rupa i jedna manja zvijezda. Naime, crna rupa se probudila nakon 26-godišnjeg sna ispuštajući velike količine energije koja se inače detektuje u spektru X zraka ili gama zračenja.

Ipak, ovoga puta reakcija je uhvaćena "običnim" teleskopima preko kojih su astronomi svjedočili svjetlosnoj pojavi u trajanju od dvije sedmice. Da stvar bude čudnija, pojava se mogla posmatrati i pomoću kućnih teleskopa prečnika 20 centimetara.

"Sada znamo da se crne rupe mogu posmatrati bez potrebe za sofisticiranim teleskopima koji detektuju skrivene dijelove spektra elektromagnetnog zračenja", objasnio je Mariko Kimura sa Univerziteta u Kyotu.

Naravno, singularitet crne rupe ne ispušta svjetlost. To je proizvod snažne reakcije diska užarenog materijala koji okružuje sami objekat. Ukratko, X zraci iz unutrašnjosti diska zagrijavaju njegove ivice pri tome oslobađajući vidljivu svjetlost.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš