Flota Vasca da Game

U olupini portugalskog broda pronađen dosad najstariji instrument za navigaciju

Artefakt pronađen u olupini broda u moru u blizini Omana predstavlja najstariji poznati primjer navigacijskog instrumenta.

U olupini portugalskog broda pronađen dosad najstariji instrument za navigaciju

Pomorski arheolozi tvrde da se radi o astrolabu, instrumentu koji su mornari nekada koristili za mjerenje visine sunca takom njihovih putovanja. Vjeruje se da instrument datira iz perioda između 1495. i 1.500 godine.

Astrolab je pronađen 2014. godine u olupini portugalskog istraživačkog broda koji je potonuo tokom oluje u Indijskom okeanu 1503. godine. Brod se zvao Esmeralda te je bio dio flote koju je predvodio portugalski istraživač Vasco da Gama, prva osoba koja je direktno plovila iz Evrope prema Indiji.

"Velika je privilegija pronaći nešto ovako rijetko, nešto historijski važno, nešto što će arheolozi proučavati", izjavio je za BBC David Mearns, vođa tima koji je pronašao astrolab.

Bronzani disk ima prečnik od 17,5 mm, a tanji je od 2 mm.

U početku se nije moglo vidjeti ništa značajno na astrolabu, no, laserskim skeniranjem na Univerzitetu Warwick su kasnije otkrivene oznake na ivicama diska, a između svake je razmak od pet stepeni. Mornari su mogli mjeriti visinu sunca iznat horizonta u podne te odrediti svoju lokaciju.

Astrolabi su veoma rijetki, a ovo je ukupno 108. koji je pronađen.

Tagovi:astrolab

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš