Spermatozoidi na "daljinsko upravljanje" bi mogli značiti kraj neplodnosti kod muškaraca

Nepokretnost spermatozoida jedan je od vodećih uzroka neplodnosti muškaraca širom svijeta. Kako bi tome stali ukraj, njemački naučnici razvili su zaista zapanjujući sistem transporta nepokretnih spermatozoida do neoplođene jajne ćelije.

Institut za integrativnu medicinu sa sjedištem u Dresdenu, razvio je sistem pomoću kojeg bi se moglo upravljati spermatozoidima i mehaničkim putem ih dovesti do njihovog cilja.

Naime, plan podrazumijeva ugradnju mikroskopskih spirala na rep spermatozoida koje bi služile kao propeler koji bi ćelije pokretao primjenom magnetnog polja. Promjenom orijentacije magnetnog polja naučnici mogu direktno upravljati spermatozoidom.

"Cilj je pomoći nepokretnim spermatozoidima da obave svoju prirodnu funkciju. Vjerujemo kako bi na ovaj način pomogli velikom broju očajnih muškaraca koji ne mogu imati djecu", rekao je šef istraživačkog tima, Oliver Schmidt.

Kako je objasnio, spermatozoid odbacuje spiralu nakon što dopliva dovoljno blizu jajne ćelije.

Dodao je kako su uspješni eksperimenti već izvršeni u vještačkim uslovima, te kako će se uskoro pristupiti testiranju na ljudima.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš