Space X planira svoje svemirske letjelice poslati na Mars do 2018.

Osnivač i vlasnik kompanije Space X Elon Musk kazao je da su blizu svog cilja da šalju ljude na Mars. Najavio je da će do 2018. godine na Crvenu planetu poslati nekoliko misija, a više detalja bit će uskoro objavljeno.

Musk je u svom tweetu najavio da će na Mars lansirati kapsule u sklopu raketa Falcon, koje će biti mnogo veće od prethodno korištene verzije rakete Falcon 9. Glavni cilj bit će ispitivanje na koji način da se na Mars spusti raketa velike nosivosti.

Ukoliko taj poduhvat uspije, Space X će biti prva privatna kompanija koja će obavljati letove na neku drugu planetu.

Space X će na Mars poslati svemirski brod "Red Dragon", što je modifikovana verzija broda koji je ta kompanija koristila za prevoz tereta do Međunarodne svemirske stanice. Red Dragon je opremljen sa osam supermotora, koji će omogućiti kapsuli da sleti na čvrsto tlo, tehnikom tzv. propulzivnog slijetanja. Cilj je uspostaviti kontrolisano slijetanje, s obzirom na veliku količinu tereta, nešto što NASA još uvijek nije postigla.

Ove misije bit će važne jer će prije nego što ljudi počnu odlaziti na Mars, što je primarni cilj, biti potrebno na Mars prebaciti brojnu opremu. Zbog toga bi Red Dragon mogao postati presudno "vozilo" za tu namjenu.

Musk je također nagovijestio da će svoj cijeli plan kolonizacije Marsa objaviti u septembru ove godine na Međunarodnom aeronautičkom kongresu u Meksiku.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš