Pun Mjesec pojavio se na solsticij nakon više od 50 godina

Noćas je na nebu zabilježena rijetka pojava - pun Mjesec uoči ljetne dugodnevnice. Pojedini astrolozi kažu da bi ova pojava zbog "povećane energije" mogla izazvati neuobičajena ponašanja ljudi, poput halucinacija i nasilja

---

Ipak, mnogi ismijavaju ova upozorenja s obzirom na to da ne postoje nikakva naučna uporišta za ono što tvrde.

Pun Mjesec uoči ljetne dugodnevnice nije se dogodio više od 50 godina, tako da se s pravom može reći da je riječ o prizoru koji se vidi jednom u životu. Ova pojava dogodit će se ponovo tek 2094. godine.

Astrolozi poput Timothyja Hallorana, osnivača YouTube kanala "Rasa Lila Healaing YouTube Astrology", posebno ističu činjenicu da Zemljin prirodni satelit ima utjecaja na ponašanje stanovnika. Na YouTubeu je objavio skoro polusatni specijalni videosnimak posvećen ovom fenomenu.

Podsjećamo, ljetni ili junski solsticij je astronomska pojava kada Sunce prelazi najduži luk preko neba. Sjeverni pol je nagnut ka Suncu 23,44 stepena i tog dana sva mjesta iznad sjevernog polarnika su osvijetljena Suncem, dok su sva mjesta ispod južnog polarnika u mraku.

Prvi dan ljeta, koji se još naziva dugodnevnica ili ljetni solsticij, je dan kada je na sjevernoj polutki Zemlje dan najduži. Na sjevernoj polutki ljeto traje otprilike od 20. juna do 23. septembra, a na južnoj od 20. decembra do 21. marta.

Ljeto na sjevernoj zemljinoj hemisferi počinje noćas 34 minuta poslije ponoći, što je ujedno i najduži dan u godini. Prvog dana ljeta obdanica će trajati 15 sati i 36 minuta, a noć osam sati i 24 minuta.

Ljeto će trajati 93 dana, a završit će se 22. septembra u 16:22 sata po srednjoevropskom vremenu kada počinje jesen. Ljeto stiže 173. dana u godini, a do kraja godine ostaje još 192 dana.

Izvor: (klix)

Tagovi:mjesec

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš