Pronađena ''Ahilova peta'' bolesti raka

Britanski naučnici tvrde da su pronašli ''Ahilovu petu'' bolesti raka, čime se otvaraju mogućnosti za revolucionarne vidove liječenja, pa čak i izlječenja.

U budućnosti, pacijentima bi mogla biti data određena terapija po mjeri kojom bi se pronašla i uništila svaka ćelija raka, bilo gdje u tijelu. Prvi tretmani i liječenja mogli bi da uslijede u naredne dvije godine.

Liječenje bi obuhvatilo sve pacijente, od onih kod kojih je bolest u ranoj fazi do slučajeva gdje je bolest uzela maha. Portparol britanskog Centra za istraživanje bolesti raka rekao je da se radi o revolucionalnom tretmanu liječenja raka.

Procedura se počinje uzimanjem uzorka tumora i identifikovanjem DNK. Nakon toga naučnici identifikuju mutacije koje su zajedničke za sve ćelije raka. Oni zatim traže bijela krva zrnca, koja se bore protiv bolesti u tumoru, a koje savršeno odgovaraju mutacijama. Te ćelije se uklanjaju iz tijela i "uzgajaju" u labaratorijskim uslovima dok ih ne bude više miliona.

Ćelije se nakon toga ubrizgavaju nazad u tijelo, gdje "love" i uništavaju ćelije raka. Od bolesti raka svake godine u svijetu umre više miliona ljudi bez obzira na to što je medicina uznapredovala, a čak i neki "čudesni lijekovi" produžavaju život za samo nekoliko sedmica. Iako mislimo da je tumor grupa identičnih ćelija, on se vremenom razvija i mutira.

Postojeći lijekovi fokusiraju se na jedan tip ćelija i ako se rak previše mijenja, lijekovi više ne funkcionišu. Čak i kada je lijek uništio kancer, neke ćelije koje su prošle snažne mutacije još "vrebaju" i mogu da vrate bolest. Međutim, neke teške mutacije utvrđene su u svakoj ćeliji raka i tumora, a istraživači sa Londonskog Univerziteta /UCL/ našli su način da ih identifikuju.

Druga opcija je da se na osnovu informacija o mutacijama napravi vakcina, koja će da "kaže" imunološkom sistemu da se bori protiv raka. Vjeruje se da će novi vid liječenja biti posebno pogodan za lica oboljela od raka pluća i kože, ali koristi će imati i pacijenti sa rakom dojke ili prostate.
 

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš