Otkrili su da naš mozak može zapamtiti skoro cijeli internet

Znanstvenici su otkrili da mozak može zaprimiti 10 puta više informacija, nego što se prije smatralo mogućim. To bi moglo pomoći u kreiranju učinkovitijih računala.

Znanstvenici i inženjeri godinama rade na razvoju robotike i umjetne inteligencije. Neki su stručnjaci upozoravali proteklih godina da čovjeku prijeti doba kada će roboti i računala biti sposobnija od čovjeka. A točku u budućnosti kada računalo prijeđe mogućnosti čovjekova mozga označava pojam singularnosti. 

No, svijet bi mogao još čekati neko vrijeme na taj trenutak. Znanstvenici su upravo otkrili da čovjekov mozak može zaprimiti 10 puta više informacija, nego što se prije smatralo mogućim. 

To otkriće pomaže u objašnjavaju zašto je ljudski mozak tako učinkovit. Nove informacije mogle bi pomoći znanstvenicima da kreiraju učinkovitija računala, kao i da nauče više o tome kako funkcionira čovjekov mozak. 

- Otkrili smo ključ principa kako hipokampalni neuroni funkcioniraju s malo energije, ali s puno računalne snage - izjavio je znanstvenik i profesor Terry Sejnowski. 

On tvrdi da novi podaci sugeriraju da postoji 10 puta više neupadljivih veličina sinapsa kroz koje teku električne i kemijske aktivnosti. 

- Mozak naizgled izgleda kaotično, ali u tomu svemu se kriju nevjerojatne preciznosti u veličini i obliku sinapsi, koje nam nisu bile vidljive - zaključuje Sejnowski. 

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš