Obična krvna pretraga moći će odjednom otkriti 5 vrsta raka

Znanstvenici su objavili novo otkriće koje će pomoći u ranom otkrivanju i dijagnosticiranju raka pomoću jednostavne krvne pretrage.

Znanstvenici su identificirali najučestaliji genomski potpis u DNK-u stanica tumora. Ispostavilo se da pet različitih vrsta rata ima gotovo jednak genomski potpis . To otkriće moglo bi dovesti do dosad najboljeg načina za dijagnosticiranje vrste raka u njihovom radnom stadiju. Znanstvenici vjeruju da će obična krvna pretraga biti dovoljna za točnu dijagnozu .

Ovi razotkrivajući znaci dolaze od kemijske promjene DNK koja se zova metilacija, ona kontrolira izražavanje gena. Kada su identificirali biomarkere metilacije, znanstvenici su uočili isti uzorak u pet različitih vrsta tumora: rak debelog crijeva, rak pluća, rak želuca, rak dojke i rak maternice.

- Otkriće jedinstvenog metilacijskog potpisa je bilo ključno i to će nam jako pomoći u točnoj dijagnozi. Možemo to usporediti kao da tražimo stablo jabuke u šumi borova. Možda treba neko vrijeme da se pronađe, predstavlja određen tehnički izazov, ali pronašli smo povišeni potpis metilacije oko gena ZNF154 koji je jedinstven za tumore. Nitko u mom timu nije mogao spavati nakon tog važnog otkrića, bili smo toliko uzbuđeni. Ovo je prvi puta da smo našli takav uzorak koji je primjenjiv za puno vrsta raka - pojašnjava biologinja Laura Elnitski s američkog Nacionalnog instituta istraživanja ljudskog genoma.

Slijede dodatna testiranja koja će pokušati naći isti uzorak i u tumoru raka prostate, raka mjehure, te raka gušterače.

Još nije posve jasno koja je povezanost između tumora i povišenih biomarkera metilacije, ali moguće je da je to rezultat raspada procesa u zdravoj stanici ili je pak rezultat utjecaja rasta stanice tumora, koji konzumira sve više energije.

Ranija dijagnoza raka uvelike bi doprinijela izlječivosti i velikom smanjenju smrtnosti od raka .

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš