Precizni asistent

Microsoftova holografska sočiva pomažu hirurzima pri operaciji kičme

Moderna tehnologija već godinama olakšava brojne poslove, a primjer tome su i nova Microsoftova holografska sočiva koja pomažu hirurzima pri operaciji kičme. Program koji prilikom korištenja sočiva pokazuje gdje je tačno potrebno napraviti operativni zahvat razvila je kompanija Scopis.

Microsoftova holografska sočiva pomažu hirurzima pri operaciji kičme

Tokom teških i dugotrajnih operacije, holografska sočiva Microsoft HoloLens kao pravi medicinski asistenti pružaju hirurzima sve potrebne informacije, savjete i upute te 3D fotografije i snimke. Hirurzi ova sočiva mogu koristiti i za praćenje pokreta prilikom montiranja šarafa i vijaka između pršljenova. Na ovaj način, hirurzi prave preciznije pokrete, a operacije kičme traju dosta kraće.

Microsoftovim holografskim sočivima nije potreban računar ili laptop kako bi radila. U sebi imaju ugrađen Windows 10 operativni sistem, a pokreće ih posebno napravljena holografska jedinica HPU. U uređaj su ugrađene i kamere koje omogućavaju hirurzima snimanje kompletne operacije u HD rezoluciji.

Operacije kičme inače su tehnički jako zahtjevne, a hirurzi koji rade ovakve vrste zahvata moraju uložiti velike napore u edukaciju. Hirurzi koji su testirali Microsoft HoloLens kazali su kako ova holografska sočiva pružaju besprijekornu pomoć pri operaciji.

Vezani članci

Prelistaj nove naslove »

Korona virus Statistika

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš