Kraj naučne fantastike: Naučnici planiraju fotografisati horizont događaja

Početkom 2017. godine naučnici će pokušati učiniti nešto revolucionarno i do nedavno gotovo nezamislimo – fotografisati horizont događaja crne rupe.

Da sve bude još uzbudljivije, nije riječ o bilo kojoj crnoj rupi, već jednoj od najimpresivnijih – crnoj rupi Sagittarius A*, suparmasivnom objektu u sazviježđu Strijelca, odnosno u samom centru naše galaksije.

Projekat fotografisanja nosi naziv EHT ili Event Horizon Telescope, a bit će realiziran zahvaljujući udruženju devet radioteleskopa iz cijelog svijeta, uključujući one iz Čilea, Španije i Sjedinjenih Američkih Država.

Tim naučnika ispred EHT-a se nada da će rezultat biti jedinstven – fotografija horizonta događaja sa vidljivim nakupinama gasa u njegovoj blizini.

Sagittarius A* ima masu četiri miliona puta veću od našeg Sunca, ali je njegova veličina srazmjerno masi "mala" – Sagittarius A* je 63 puta veći od Sunca. S obzirom da je ova crna rupa od Zemlje udaljena oko 26.000 svjetlosnih godina, posmatrati ju jednako je pokušati primijetiti CD postavljen na površini Mjeseca.

Horizont događaja je granica koja razdvaja unutrašnjost crne rupe od ostatka svemira. Sve što pređe granicu horizonta biva usisano u masivno tijelo čije karakteristike fizičari pokušavaju shvatiti decenijama.

Horizont događaja nije samo egzotično ime, on zaista jeste sferična granica između onoga što možemo posmatrati i onoga što biva izgubljeno pod utjecajem gravitacije crne rupe.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš