Kako iz ničega nastaje nešto? Petominutni kurs fizike koji potiče na razmišljanje

Jednostavna pitanja često su najteža za odgovoriti – od čega smo sačinjeni, šta je uopće materija i šta su to elementarne čestice?

Da bi odgovorili na najjednostavniji mogući način, ekipa sa YouTube kanala "In a Nutshell – Kurzgesagt" kreirala je petominutni video u kojem je prostim jezikom objašnjena fundamentalna priroda ili bar ona za koju možemo biti sigurni.

Kurzgesagt zapravo objašnjava Standardni model, ključnu fizikalnu teoriju koja nagovještava da smo mi, zajendo sa ostatkom svemira, ništa drugo do nepravilnosti u okeanu energije, koje vodi tek nekoliko prostih, ali izuzetno važnih pravila.

Ukoliko su fundamentalne čestice materije (elektroni, fotoni, kvarkovi...) najmanje stvari u svemiru, od čega su načinjene? Kada bismo iz svemira uklonili svu materiju, da li bi on ostao prazan? Prema dosadašnjem shvatanju fizike, odgovor na to pitanje je, začudo, ne. Naime, moderna nauka ukazuje na to da je "ništa" zapravo temelj postanka materije, a ključ se krije u fizičkim poljima koja prožimaju prostor.

Prema dosadašnjem shvatanju, 17 fundamentalnih čestica kerira se u posebnim poljima koja se mogu uporediti sa mirnim morem koje se lako uzburka djelovanjem vjetra.

Vjetar je u našem slučaju analogija uzbuđenja elektromagnetnog polja koje posljedično kreira foton. Na sličan način nastaju kvarkovi koji potom čine jezgro atoma, elektroni koji tvore atomske omotače, pa i čestice nositeljice sila kao što su bozoni.

Opisi su pojednostavljeni pa znatiželjne čitatelje ohrabrujemo da svoju potragu o temi nastave na specijaliziranim web stranicama.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš