Jezero Roopkund čuva tajnu staru skoro 3.000 godina

Jezero Roopkund u Indiji nalazi se na 5.029 metara nadmorske visine, zbog čega je otkriveno tek prije nešto više od 70 godina.

Jezero Roopkund čuva tajnu staru skoro 3.000 godina

U pitanju je glečersko jezero koje je zbog položaja uglavnom zaleđeno, ali kad se otopi, otkriva strašnu historiju koja se na ovom mjestu odigrala prije 2.800 godina. Kad se led jezera Roopkund otopi i voda povuče, ono otkriva - ljudske kosture. I to mnoštvo njih.

Dugo nije bilo poznato porijeklo ovih skeleta, ali postojale su mnoge teorije. Tek prije 10 godina tim naučnika je uspio utvrditi šta se zaista desilo na jezeru davne 850. godine prije nove ere.

Neki vjeruju da ostaci pripadaju kašmirskom generalu Zoravoru Sinu i njegovim ljudima koji su nestali na Himalajima 1841. vraćajući se iz bitke na Tibetu. Pošto je dokazano da su kosti mnogo starije, javila su se i nova nagađanja. Jedno je bilo da se radi o kostima vojske indijskog vojskovođe Muhameda Tuglaka koja je u 14. vijeku poražena od Kineza u borbi za granicu na Himalajima.

Kad je utvrđeno da su kosti starije i od toga, mnogi antropolozi su se okrenuli teoriji da su ljudi čije kosti počivaju u jezeru pokošeni nepoznatom epidemijom ili da su žrtve ritualnog samoubistva.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš