Houstone, imamo problem: 60 godina svemirskog smeća kruži oko Zemlje

Planeta Zemlja trenutno ima veliki problem sa smećem. Ne, ne mislimo na kese sa smećem o kojima se vaše komšije ne brinu, nego o stotinama hiljada komada svemirskog smeća, krhotina i dijelova satelita ili raketa koje smo ostavili u orbiti u raznim misijama, a koje se trenutno kreću oko zemlje brzinom od 17.500 metara po satu.

Skoro 500.000 komada poznatog svemirskog smeća trenutno kruži orbitom i prijeti da napravi katastrofalnu štetu na Međunarodnoj svemirskoj stanici.

Količina otpada u orbiti znatno se povećala 2007. godine nakon kineskog testiranja antisatelitskih projektila. Nakon tog testa, prema nekim procjenama, ostavili smo novih 150.000 komada smeća. Veliki problem predstavljaju i svemirske nesreće koje je gotovo nemoguće predvidjeti, a nakon kojih u svemiru ostaje nova gomila otpada. Jedna takva nesreća bio je sudar američkog Iridijuma i nefunkcionalnog ruskog satelita 2009. godine.

Postoji li rješenje?

Naučnici su godinama nudili različite vrste rješenja, no zapravo nikad nisu isprobana u praksi. Govorilo se o tome kako bi se smeće moglo prikupljati ogromnim mrežama ili različitim mašinama, no u konačnici bi fokus trebao biti na prevenciji.

Vezani članci

Prelistaj nove naslove »

Korona virus Statistika

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš