Fizičar snimio rađanje munje: Usporeni snimak prikazuje moć Allaha

Ukoliko ste u potrazi za jednostavnim dokazima moći Allaha, vaše traganje ovdje može stati jer je fizičar sa Floride napravio odličan video u kojem je prikazan "put munja".

Ningyu Liu sa Tehnološkog instituta sa Floride 20. maja je obavio video u kojem je prikazana oluja u usporednom maniru od 7.000 frameova u jednoj sekundi. Riječ je o dovoljno maloj brzini kako bi mogli vidjeti svu veličanstvenost munja.

Šta se zapravo vidi na priloženom videu? Munja je na neki način agresivna rijeka elektrona čiji se izvor nalazi u oblacima, a koncenzus naučnika o nastanku baziran je na činjenici da turbulentni uslovi u olujama pozitivne elektrone "guraju" prema višim djelovima oblaka, a negativne prema dnu oblaka. Ova pojava razvija pretpostavku za stvaranje električnog polja.

Kada se savršeni uslovi stvore, mali negativni naboj nazvan "odlomak" stvara se u oblaku i predstavlja prvi korak ka stvaranju kompletne munje. Ipak, taj bljesak je nedovoljno snažan da bi se mogao vidjeti.

Iz odlomka se uskoro razvija niz naboja ili "odlomaka" koji ubrzano stvaraju svoj put prema tlu. Jedan odlomak dugačak je oko 50 metara i ne traje duže od 0,000001 sekundi.

U isto vrijeme sa tla se proteže pozitivni naboj visok i do nekoliko metara. U trenutku susreta dva naboja slijedi pražnjenje koje prepoznajemo kao munju, a koje potom čujemo kao grom.

Munje mogu nastati među samim oblacima, između oblaka i zraka te putem sa tla prema nebu.

Tagovi:Munja

Vezani članci

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš