Konopac, teg i metri od smrti

Fizičar na sebi testirao Newtonove zakone

Norveški fizičar Andreas Wahl vjerovatno je jedan od posljednjih naučnika na planeti koji fizičke zakone ne testira u laboratoriji nego na sebi.

Wahlova želja je bila da demonstrira Newtonove zakone kretanja kroz ponašanje objekata na koje utječe centripetalna sila, tjerajući ih na kružno gibanje, a koji posljedično ubrzavaju tokom približavanja zamišljenom centru kruga.

Iako sve može demonstrirati u kontrolisanoj sredini unutar dobro opremljene laboratorije, ili pak u prirodi pomoću dobre opreme, Wahl se odlučio dokazati Newtonove zakone vezavši sebe na konopac 14 metara iznad tla.

Fizičar je svojim aktom dokazao da će zakoni fizike biti valjani u svakoj situaciji, pa i u onoj koja ga je mogla koštati života, ili bar polomljenih udova. Zahvaljujući razumijevanju Newtona, Wahlov pad zaustavila je upravo centripetalna sila koja je djelovala na tijelo (teg) zavezano za drugi kraj konopca.

Tijelo je prilikom obmotavanja oko metalne cijevi počelo dobijati ubrzanje zbog približavanja zamišljenom centru kruga, što je Wahla posljedično spasilo od odlaska u bolnicu.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš