Fascinantni ljudski mozak: Cista na mozgu kao uzrok ljubomore i paranoje

Iznenađujući razlog paranoje i iznenadnih deluzija jedne žene iz Turske, uključujući i onu o tome da je njen muž s kojim je 20 godina u braku vara sa drugim ženama, pokazalo se da ima neobičan uzrok - veliku cistu na mozgu.

Fascinantni ljudski mozak: Cista na mozgu kao uzrok ljubomore i paranoje

Live Science piše o slučaju 43-godišnje žene iz Turske koja je iznenada postala sumnjičava i počela optuživati muža da je vara. Žena je navodno počela pregledati muževljev telefon i privatne stvari kako bi pronašla dokaz o tome da je vara.

Ljekari koji su je liječili su izvještaj o njenom slučaju objavili u žurnalu BMJ Case Reports.

"Žena se ljekarima javila u januaru 2015. godine, tražeći pomoć za svoju paranoju u vezi muževog ponašanja", kaže dr. C. Onur Noyan, psihijatar u istanbulskoj bolnici za neuropsihijatriju, koji je vodio njezin slučaj.

Žena je prijavila kako je je imala problema sa nesanicom, bila je izuzetno anksiozna, nervozna i razdražljiva. Nedavno je proživjela stresan događaj kad se njena kćerka premještala u drugu školu. Žena nikad ranije u prošlosti nije iskusila nikakve psihijatrijske ili neurološke poteškoće, kao ni niko iz njene porodice.

Ljekari koji su proveli detaljnu psihijatrijsku procjenu njenog stanja, zaključili su da je žena iskusila kratak psihotični napad, koji predstavlja gubitak kontakta sa stvarnošću, poput deluzija i halucinacija.

Budući da nikad ranije nije proživjela ništa slično, ljekari su proveli dodatne testove, uključujući skeniranje mozga kako bi provjerili nalazi li se tamo neki od uzroka njenog neobičnog ponašanja.

Magnetna rezonanca mozga otkrila je veliku cistu, poznatu kao porencefalična cista u desnom frontalnom dijelu mozga. Ovakve se ciste formiraju u strukturalnom tkivu mozga i pune su cerebrospinalne tekućine.

"Porencefalične ciste su iznimno rijetke i tipično ih pronalazimo kod djece, do njihovog prvog rođendana. Njih najčešće uzrokuje moždani udar ili neko oštećenje mozga prije ili nakon rođenja i može uzrokovati simptome kao što su napadi, slabost mišića i poteškoće s učenjem. Ciste se mogu javiti u bilo kojem dijelu mozga", kazao je dr. Onur Noyan za Live Science.

U ovisnosti od toga u kojem dijelu mozga se formiraju, osoba može iskusiti različite simptome. U slučaju ove žene, cista se nalazila u frontalnom dijelu, koji je odgovoran za racionalno mišljenje i donošenje odluka, što je doprinijelo njenoj psihozi i nemogućnosti da razlikuje umišljaj od stvarnosti.

I iako se dr. Noyan i ranije susretao sa ovakvim cistama, ovo je prvi slučaj da je zabilježio jednu ovakve veličine i to kod odrasle osobe njenih godina.

Nažalost, ne postoji siguran hirurški način za uklanjanje njene ciste, tako da će ljekari ovu ženu liječiti antipsihoticima, koje će najvjerovatnije morati uzimati do kraja života.

"Pacijenticu sam vidio nedavno i rekla mi je da joj ide jako dobro. Trenutno nema simptoma psihoze i vjerovatno u budućnosti neće imati nikakve psihotične napade", kazao je dr. Noyan za Live Science.

Vezani članci

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš