Astronomi pronašli bezrepu kometu, jedinstvenu i prvu svoje vrste

Astronomi su pronašli prvu kometu bez repa koja bi kao takva mogla da pruži odgovore na mnoga pitanja o kreaciji i evoluciji našeg Sunčevog sistema.

Iako je otkrivena još 2014. godine, za kometu C/2014 S3 ili Manx tek je nedavno zaključeno kako prilikom prilaska Suncu nema rep, što je uobičajna pojava kod kometa poznatih čovjeku. Manx je, ipak, upravo pokazala kako tu osobinu ne dijele sve komete.

Pronalazak je objavljen u petak u naučnom listu Science Advances, a sam naziv Manx dolazi od vrste mačaka koja se rađa bez uobičajnog repa.

Rep kometa stvara reakcija materijala od kojeg su sačinjene, a koji burno reaguje prilikom povećanja temperature, odnosno prilikom približavanja Suncu. Većina kometa je načinjena od leda što sam proces kreiranja repa čini lakšim, ali je Manx načinjen od materijala koji se može naći na kamenim asteroidima lociranim između Marsa i Jupitera.

Manx je najvjerovatnije nastao u Zemljinom komšiluku jer je sačinjen od materijala koji je uobičajan za Zemljinu okolinu. Rođen je prilikom stvaranja solarnog sistema, ali je odbačen na periferiju nakon što ga je "izgurala" gravitacija novonastalih planeta.

Većina kometa načinjena je od leda koji se formira na marginama našeg solarnog sistema.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš