Znate li šta bogataše razlikuje od običnih ljudi, osim količine novca?

Koja je to jedna stvar koja bogataše razlikuje od običnih ljudi, osim novca? Činjenica da čitaju, i to mnogo.

Biznismen i investitor Warren Buffett kaže kako najmanje 80 posto svog dnevnog vremena posveti čitanju. U početku svoje karijere, kaže kako je čitao između 600 i 1.000 stranica svaki dan.

Bill Gates također čita prosječno jednu knjigu sedmično. Osnivač i vlasnik Facebooka Mark Zuckerberg obećao je kako će svake dvije sedmice u 2015. godini pročitati knjigu.

Šta mislite zašto je čitanje knjiga u tolikoj mjeri popularno među ovim uspješnim ljudima? Odgovor je zapravo jednostavan - znanje dolazi iz knjiga i kako biste ga stekli, morate čitati. Mnogo čitati.

Buffett je jednom izjavio: "To je način na koji znanje funkcioniše, ono se nagomilava. Svi ga možemo steći, ali to svi neće uraditi".

Svi imamo kapacitet da unaprijedimo svoje znanje i poboljšamo svoje navike čitanja knjiga svakog dana. Pravo pitanje nije imamo li pristup tom znanju, nego da li ćemo iskoristiti mnoštvo izvora koji su nam dostupni.

U ovom je kontekstu jako važno napraviti selekciju onog što čitamo. Uspješne osobe vrlo često biraju edukacijske knjige i različite stručne publikacije, radije nego beletristiku, magazine ili neka zabavna, lagana štiva.

Vrlo često čitaju i biografije drugih, poznatih i uspješnih ljudi kako bi pronašli inspiraciju.

Pored toga, čitanje, naučno je dokazano, pomaže u preveniranju stresa, depresije i demencije.

Ono poboljšava pamćenje, pomaže nam da se opustimo, obogaćuje naš vokabular, povećava samopouzdanje, empatiju, sposobnost da donosimo odluke i generalno osjećaj zadovoljstva u životu.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

Korona virus Statistika

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš