Umjesto tumora Britancu u plućima pronašli igračku koju je progutao prije 40 godina

Ljekari u Velikoj Britaniji iznenadili su se kada su prilikom operacije Petera Baxtera, za kojeg su vjerovali da je obolio od bronhogenog karcinoma, u njegovim plućima pronašli igračku koju je 50-godišnjak progutao 1974. godine.

Igračka saobraćajni čunj bila je u desnom krilu Baxterovih pluća dok doktor Mohammed Munavvar u bolnici Royal Preston Hospital nije primijetio nešto čudno na rendgenskom snimku.

Pacijent se poslije prisjetio kako je na svoj 17 rođendan dobio saobraćajni set. Prilikom igranja slučajno je progutao jedan čunj, ali nikada se nije javio doktoru zbog toga.

Prošle godine pojavio mu se kašalj koji ga je počeo brinuti te se zbog toga javio doktoru. Tokom prvih mjeseci liječenja, dijagnosticiriani su mu upala pluća i bronhitis. Poslije se infekcija proširila zbog čega su doktori vjerovali da Baxter ima tumor koji se mora ukloniti.

"Morali smo brzo reagovati kako se infekcija ne bi proširila na druge dijelove pluća", rekao je Munavvar.

Tek nakon uklanjanja inficirane mase iz pluća, doktori su shvatili kako s radi o igrački koja se smjestila između Baxterovih bronhijalnih prolaza.

Doktor Munavvar pojasnio je kako su ovakvi slučajevi jako rijeti. Inače, kada djeca progutaju igračke ili neke druge strane objekte, najčešće ih izbace kroz crijeva prirodnim putem. Gutanje predmeta kod odraslih ipak može prouzrokovati veće probleme.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš