Šok! Znate li šta se stvarno dogodi organizmu kada mu malo uskratite šećere?

Ako trebate još malo dokaza da rafinirani šećeri baš nisu najbolji izvor prehrane – pogotovo ne ako jedete i pijete sve sa šećerom, nova će vas studija još jednom uvjeriti u to.

Studija je objavljena u časopisu Obesity, a rezultati su šokirajući. Nakon samo devet dana bez šećera zdravlje organizma rapidno se popravlja.

U studiji je sudjelovalo 43 pretile djece, a liječnici su im promijenili plan prehrane na samo devet dana. I to ne previše, osim što su sve proizvode sa šećerima zamijenili zapravo jednako lošim varijantama, ali s puno manjim udjelom šećera tako da su oni i dalje imali nezdrave obroke i međuobroke na koje su navikli.

Tako su djeca umjesto kupovnih žitarica, pahuljica, voćnog jogurta i pudinga te slatkiša jeli hot-dogove, pizze, peciva – dakle također proizvode koji imaju jedan mali udio šećera.

No rezultati njihovih krvnih slika nakon samo devet dana ovakve, rekli bismo, jednako nezdrave zamjene, šokirali su.

Doslovno se sve poboljšalo – metabolizam je radio bolje, smanjio se njihov krvni tlak, razina lošeg kolesterola, šećera u krvi te su im čak i sami bubrezi nakon testiranja radili puno bolje.

I nije to sve! Iako su klincima njihove dotadašnje slatke obroke zamijenili hranom koja ima i više kalorija te je jednako ne baš zdrava, no klinci su odreda u ovih devet dana skinuli pokoji kilogram.

I svi su odreda rekli da za vrijeme devetodnevne „dijete“ nisu nimalo gladovali, i osjećali su se sitije i bolje.

Zaključak je stoga da su ovi rezultati, na ovakvom primjeru, još jedan jasan znak da su loši šećeri apsolutno najveći otrov za organizam – ne samo zbog pretilosti i estetike, već zdravlja.

Zato pamet u glavu i smanjite kupnju industrijskih slatkiša. Šećere ćete ionako uvijek unositi u organizam u prerađenim namirnicama gdje se šećeri skrivaju pod brojnim imenima.

Zasladit se uvijek možete zdravijim varijantama.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš