Prvi poslovi svjetskih diktatora, Musolini učitelj, Hitler likovni umjetnik

Iako je prva asocijacija za diktatore vojna karijera ili politička, većina njih je obavljala i druge poslove, poput učitelja ili umjetnika, prije nego što su počeli zavoditi totalitarne režime u svojim zemljama.

Prvi poslovi svjetskih diktatora, Musolini učitelj, Hitler likovni umjetnik

Vođa italijanskih fašista, diktator Benito Musolini prvo je radio kao učitelj, da bi se kasnije okrenuo političkom novinarstvu. Kim Il-Sung, nekadašnji lider Sjeverne Koreje za vrijeme Drugog svjetskog rata bio je major u vojsci Sovjetskog saveza.

Josif Staljin je prvobitno studirao bogosloviju, ali je kasnije radio kao učitelj. Od svega toga Staljin je odustao, da bi se u potpunosti posvetio vojsci.

Jedan od najozloglašenijih diktatora u povijesti Adolf Hitler bio je zainteresiran za likovnu umjetnost, iako to njegov otac nije odobravao. On je povremeno radio kao slikar u Beču, ali je dva puta odbijen na Akademiji likovnih umjetnosti.

Diktator iz Kambodže Pol Pot predavao je historiju, geografiju i francusku književnost u jednoj privatnoj školi. Iako je studirao elektrotehniku u Parizu, veoma brzo se posvetio revolucionarnim aktivnostima.

Nekadašnji lider Rumunije Nicolae Ceausescu završio je samo osnovnu školu, nakon čega je napustio svoje selo i počeo raditi kao šegrt u jednoj obućarskoj radnji.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš