Nema više potkupljivanja: Fordov pametni auto sam piše kazne

Fordov policijski auto mogao bi bez vozača patrolirati gradom i dijeliti kazne prekršiteljima, a isto tako bi mogao krenuti i u potjeru. Umjetna inteligencija pomoći će mu da se sakrije i vreba prekršitelje, prenose 24sata.hr.

Nema više potkupljivanja: Fordov pametni auto sam piše kazne

Fordov policijski auto budućnosti mogao bi biti prava noćna mora za svakog vozača koji planira napraviti prekršaje. Najnoviji patent američkog diva ukazuje na to da rade na pametnom autu koji bi mogao nadmudriti i kazniti vozače bez čovjeka za volanom.

Samovozeći policijski auto oslanjao bi se na komunikaciju među vozilima, pa bi se bežično spojio na auto koji vozi brže od ograničenja da pošalje poruku o prekršaju. Kako se radi o neidentificiranoj budućnosti, auto koji je u prekršaju odgovorio bi da li vozi sam ili njime upravlja čovjek. Ako je prisutan vozač, auto bi poslao i njegovu vozačku dozvolu. Robotski Ford potom bi mogao odlučiti hoće li izdati kaznu ili upozorenje, prenosi CNET.

No tu nije kraj. Uz pomoć umjetne inteligencije i strojnog učenja, policijski auto bi mogao naučiti gdje su najbolje točke za skrivanje i lov na brze vozače. S njime bi se mogao voziti i policajac, a opcija je i da auto sam vozi gradom dok se policajci mogu fokusirati na druge zadatke.

Ako znamo da bi autonomni automobili trebali biti sigurni, pitanje je kako bi takav auto odlučio krenuti u potjeru i eventualno kršenje propisa i sigurnosti drugih vozača. Naravno, kako se radi o patentu, pitanje je koliko ćemo čekati da se ovakav auto u stvarnosti pojavi na cestama.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš