Genetska mutacija usljed izlova: Afrički slonovi se rađaju bez kljova

Sve veći broj afričkih slonova rađa se bez kljova, zbog kojih su inače na ivici istrebljenja. Ubijanje slonova s najkvalitetnijom slonovačom uzrokovalo je izmjenu u genetskom kodu ovih životinja.

Istraživači su došli do zaključka kako u nekim regijama do 98 posto ženki slona sada nema kljove i kako su rođene tako, dok se u prošlosti bez kljova rađalo od dva do šest posto slonova.

Trećina populacije slonova brutalno je i ilegalno ubijena u Africi kako bi se uzele kljove koje se šalju uglavnom u Aziju u kojoj trgovina i industrija slonovače cvjetaju.

Između 2007. i 2014. godine ubijeno je više od 144.000 slonova i to ih je dovelo do ruba istrebljenja u mnogim krajevima. Oni koji su preživjeli nemaju kljova i dobijaju mladunčad bez kljova, što znači da bi naredne generacije mogle sve više sličiti svojim rođacima u Aziji, slonovima koji nemaju kljove.

Joyce Poole prati razvoj vrste više od 30 godina pri Udruženju "Elephant Voices" i uspjela je napraviti direktnu vezu između izlova slonova i sve većeg broja novih jedinki koje se rađaju bez kljova, piše Independent.

Preživjele slonice starije od 35 godina prenose gen na mladunčad, što rezultira njihovim rađanjem bez ovog za ljude očigledno vrijednog materijala.

Međutim, iz udruženja za zaštitu i očuvanje životinjskog svijeta poručuju kako je afrički slon bez kljova invalid te kako im služe prije svega za iskopavanje hrane i vode, lomljenje stabala i grana, za samoodbranu i šepurenje među suprotnim spolom.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš