Djevojčica (11) iz Irana je najpametnija na svijetu

Tara Sharifi, 11-godišnja Iranka koja s porodicom živi u Velikoj Britaniji službeno je postala najpametnija djevojčica na svijetu.

Djevojčica (11) iz Irana je najpametnija na svijetu

Naime, Tara je kao učenica u britanskoj Aylesbury školi polagala slavni Mensa IQ test na kojem je ostvarila impresivnih 162 boda. Taj rezultat je postavlja visoko iznad granice genijalnosti - koja se nalazi na 140 bodova.

Osim toga, taj ju rezultat čini pametnijom i od Alberta Einsteina, koji iako nikad nije polagao test, prema procjenama je imao koeficijent inteligencije 160. Stephen Hawking također ima koeficijent inteligencije 160. Rezultat je bio veliko iznenađenje za sve, a posebno za Taru koja je izjavila "Bila sam šokirana kad su mi rekli".

Njeni su roditelji zajedno odlučili da Tara ode polagati test u Oxfordu jer su imali naznake visoke inteligencije kod svoje kćeri. Rezultat njenog testa zavisio je o njenoj sposobnosti da razumije određene riječi i odgovori na njih unutar zadanog vremena.

"Znao sam da je pametna jer bi kod raznih kvizova odgovarala na pitanja, posebno ona matematička, prije od samih takmičara. Ipak, nisam se nadao da ima tako visok koeficijent inteligencije", rekao je ponosni otac Hossein Sharifi.

"Kad budem starija, voljela bih se baviti nečim što je vezano uz matematiku i nauku", izjavila je Tara za Bucks Herald.

Kako prepoznati genijalnost kod djeteta?

Mensa otkriva koji su to znakovi koji ukazuju na natprosječnu inteligenciju.

1. Dijete jako rano zna čitati

Da li je vaše dijete počelo čitati već u dobi od četiri godine? Djeca koju zanimaju knjige već u ranoj dobi, u pravilu imaju viši koeficijent inteligencije. Većina djece počinje čitati oko šeste godine života.

2. Muzikalno je

Svejedno da li se radi o gitari, violini, flauti, bubnjevima ili jednostavno sklonosti pjevanju – dijete koje pokazuje sklonost prema muzici i sviranju obično je vrlo inteligentno.

3. Ima dobro pamćenje

Vaše dijete sve zapamti i priča vam o stvarima koje su se dogodile prije nekoliko sedmica ili mjeseci? To je dobro! Znači da ima dobro pamćenje i visoki IQ.

4. Znatiželjno je

Prema časopisu Harvard Business Review znatiželja je važna za inteligenciju. Djeca koja puno pitaju žele puno više naučiti i često imaju viši IQ od druge djece.

5. Ima smisla za humor

Vaše dijete stalno smišlja neke šale? Ako vam ponekad ide na živce -smirite se i pustite ga da se zabavlja. Mensa tvrdi da je dobra porcija humora znak za visoki IQ.

6. Rado razgovara – pa i s odraslima

Dijete vam se "ne gasi" te rado priča čak i s odraslim osobama? To je dobro, jer je također jedan od znakova visoke inteligencije.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš