Zanimljivo

Ajnštajnova formula uspeha

Genijalan naučnik, Albert Ajnštajn, smislio je jednostavnu i veoma uspešnu matematičku formulu. Očito je imao duha i smisla za humor. Kako bi inače sa takvom lakoćom rešavao komplikovane stvari?

Ajnštajnova formula uspeha

Ako je ovo formula sa kojom je Ajnštajn u životu nizao uspehe, mislim da je vredna primene. U pitanju je jednačina sa četiri nepoznate.

A=X+Y+Z        Nerešivo ili lako ?

(A)USPEH = (X) RAD + (Y)IGRA + (Z)DRŽI USTA ZATVORENA

Evo zašto je ova formula genijalna:

  1. Uspeh nije unapred definisana kategorija, jednaka za sve. Upravo je važno da svako od nas sam definiše šta za nju ili njega predstavlja uspeh. Ključ je da definišemo uspeh u skladu sa ličnim vrednostima, onim što je nama važno. Ne dozvolite da vas povuče poređenje ili upoređivanje sa drugima. Ono što je uspeh za nekog drugog, ne mora da znači da je i za vas. Umesto da jurite druge, poredite se i razmišljate da li će drugi misliti da ste uspešni, okrenite se sebi, posvetite vreme i definišite šta za vas predstavlja uspeh u ovom trenutku.
  2. Rad. Mnogi priželjkuju uspeh, a nisu spremni da ulože adekvatan rad. Ajnštajn je bio vredan radnik. Kada nešto zaista želimo i težimo tome, potebno je da budemo svesni da je neophodno uložiti trud, razmšljanje, posvećenost, fokus, učenje na greškama, usvajanje novih znanja. Sve to svrstavam pod rad. Čuvena je Ajnštajnova rečenica : “Apsurdno je očekivati nove rezultate uz staro ponašanje”
  3. Igra može biti sinonim za više stvari. Ajnštajn je koristio svoje talente i sposobnosti i za njega je rad bio igra. Pristupao je svemu sa toliko žara i znatiželje, kreativno i bez ograničenja, otvoren za nova iskustva i ideje, bez straha od neuspeha, kao kada se deca igraju. Način da i mi to postignemo je da budemo svesni svojih talenata, interesovanja i sposobnosti. Vizija uspeha utemeljena na našim vrednostima, interesovanjima, talentima i sposobnostima, donosi taj osećaj igre i uživanja. Ne zaboravite na još jedno značenje. Igra simbolizuje i odmor i zabavu. Čak i kada svim srcem uživate u svom poslu, odvojite vreme za odmor, zabavu, druženje i napunite baterije novom energijom.
  4. “Držite usta zatvorena”, može da zvuči malo grubo, ali možda je u pitanju najznačajniji deo formule. Kada pričamo, nismo u stanju da slušamo što znači da nismo u stanju da naučimo nešto novo, saznamo, uvidimo. Umesto da popunjavamo tišinu, delimo savete i pokazujemo svetu koliko smo pametni, bilo bi dobro da više slušamo, saznajemo, otkrivamo i budemo zainteresovani za svet i ljude oko sebe. Ajnštajn je ustanovio da veći uticaj na ljude ostvaruje birajući kada će da govori i uvažavajući ih kroz slušanje i pažnju.

    Idealno je da formulu isprobate odmah na nekom manjem cilju.

    Definišite šta želite uspešno da ostvarite; razmislite šta je sve potrebno da uradite da bi se to desilo; Imajte u vidu da sve to treba da vas zabavlja i raduje, kao i da je neophodno da se odmarate; birajte da više pitate i otkrivate slušajući druge nego da znate sve sami unapred.

    Probajte, zabavno je i korisno! 

Izvor: (http://motivtim.org)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš