Pčele proglašene najvažnijim bićima na planeti bez kojih nema života

Pčele su proglašene najbitnijim bićima na planeti od strane Earthwatch Institut , a evo i zašto… Čak je i Einstein rekao “Ako pčele nestanu, ljudi imaju još četiri godine života.”

Pčele proglašene najvažnijim bićima na planeti bez kojih nema života

Međunarodni Earthwatch Institut je prije 11 godina na sastanaku u londonskom društvu Royal Geographical proglasio pčele najvažnijim bićima na planeti Zemlji! – piše The Guardian

Iako su, naravno, sve vrste neprocjenjive za naš ekosustav. Tko bi želio svijet bez meda, cvijeća i trećine svega što jedemo, uključujući čokoladu i kavu? – piše The Guardian.

Oko 250 000 vrsta biljaka ovisi o pčelama za oprašivanje. Mnogo njih je presudno za svjetsku poljoprivredu. Pčele povećavaju prinos usjeva jabuka, borovnica i krastavaca i do 30%, tako da bi mnogo vrste voća i povrća postale deficitarne i neizmjerno skupe.

Osim toga, mnogi od naših lijekova, i konvencionalnih i alternativnih, potječu od oprašenih biljaka. A pamuk je još jedan bitan proizvod koji pčela oprašuje, pa bismo se mogli oprostiti od jeftinih majica i traperica. Ali ne trpi samo ljudski rod. Razmislite o pticama i malim sisavcima koji se hrane bobicama i sjemenkama koje se oslanjaju na oprašivanje pčela. Oni bi umrli od gladi, a zauzvrat bi gladovali i svejedi – mesojedi ili mesožderi koji nastavljaju prehrambeni lan

Iako se insekti i životinje oprašuju – poput šišmiša, leptira, pa čak i osa – nijedan nije dizajniran poput pčela kao mašine za oprašivanje.

Širom svijeta postoji 20 000 vrsta pčela. Glavni razlozi smanjenja broja pčela jesu nekontrolirana upotreba pesticida, nedostatak cvijeća i deforestacija (krčenje šuma). Brojni aktivisti iz ovog razloga zahtijevaju da se zabrani upotreba pesticida, počnu koristiti prirodne alternative, a zdravlje i opstanak pčela počnu pomno pratiti.

 

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš