Muzički geni za komponiranje nasljedni

Kreativnost je teško objasniti, a posebno kada treba odrediti koliko je za nju odgovorna okolina, a koliko roditelji, a prema novoj studiji 30 posto nadarenosti za komponovanje muzike diktiraju geni, navode finski naučnici koji su studiju objavili na poratlu nauke PlosOne.

Vijest je dobra za ljude kojima su roditelji muzički nadareni, a pritom nije poražavajuća za ostale jer studija pokazuje da je pojedinac sam odgovoran za 70 posto svog talenta za komponiranje. Studija je izolirala gene odgovorne za glazbene vještine i otkrila biološki put koji nekim ljudima omogućuje da glazbu pišu kao svoj drugi jezik, dok većina ostalih jedva može otpjevušiti neku melodiju. Autori ipak upozoravaju da su dometi istraživanja ograničeni jer je obuhvatilo samo 300 osoba u Finskoj koje su same istaknule da imaju kompozitorske vještine.

Naučnici sa Univerziteta u Helsinkiju bili su potaknuti upitnikom koji je pokazao da su mladi naraštaji muzički školovanih pojedinaca u Finskoj više od starijih kolega sposobni komponirati ili improvizirati muziku umjesto da je samo sviraju.

U pokušaju da ustanove zašto je to tako, analizirali su genome 300 muzički obrazovanih pojedinaca. Polovica tih ispitanika tvrdila je da je sposobna komponirati, stoji u izvještaju objavljenom na PlosOne. Naučnici su otkrili da su geni kromosoma 4 povezani sa sposobnošću skladanja muzike, a pronađeni su u području u kojem su i drugi geni povezani s muzičkim sposobnostima, uključujući gen SNCA koji se aktivira kada ljudi slušaju ili izvode muziku.

Komponiranje muzike autori studije povezali su s moždanim putem LTD (dugotrajna depresija, long-term depression), a koji je povezan s učenjem i pamćenjem i nema veze s depresijom unatoč svom imenu. LTD se događa u malom mozgu, u području za koje se ranije pokazalo da se 'upali' kada neko improvizira ili se koristi radnom memorijom za ritam. "Dobiveni rezultati pokazuju da molekularni moždani putevi povezani s pamćenjem i učenjem preko LTD-a utječu na muzičko kreativno ponašanje", kaže studija. Autori ponavljaju da je studija ograničena, ali je otvorila novo biološko područje za istraživanje kreativnosti.

 

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš