Za ljepšu kožu i ten smanjite unos šećera u organizam

Nigmi Talib je naturopatska doktorka s londonskom adresom, koja je pred kraj 2015. godine izdala knjigu ''Reverse The Signs Of Ageing''. Poznata je po svojoj metodi utvrđivanja da li naša koža ubrzano stari zato što jedemo previše šećera, mliječnih proizvoda i glutena ili pak prečesto uživamo u alkoholu i prema tome definisala „vinsko", „glutensko", „mliječno" i „lice šećera". Po mišljenju dr Talib, namirnice koje najčešće izazivaju intoleranciju na koži izazivaju specifične reakcije.

Tipični simptomi: bore na čelu, opuštena koža ispod očiju, ispijen izgled, stanjena i blijeda koža, bolne akne i bubuljice po cijelom licu. Ako vaša ishrana obiluje šećerima i rafininisanim ugljenim hidratima koji se u tijelu brzo pretvaraju u šećere, koža se neprestano bori da ostane mlada.

Problem je u tome što šećeri uzrokuju proces glikozilacije: molekule šećera vežu se za elastična proteinska vlakna, pri čemu se umrežavaju u krutu strukturu i time umanjuju djelotvornost elastina i kolagena i ubrzavaju njihovo propadanje.

Zbog toga je koža opuštena i tanka (pogotovo ispod očiju), a bore i linije su vidljivije, i to uglavnom na čelu jer je, prema tradicionalnoj kineskoj medicini, to područje lica povezano s varenjem. Previše šećera može uticati i na distribuciju masnoća pa lice ljubitelja slatkog može da izgleda ispijeno jer potkožno tkivo gubi masnoću koja mu daje punoću.

Osim tih tipičnih simptoma, ten može da bude blijed ili sivkasto-žućkast jer šećer podiže nivo insulina, koji pak može da podstakne i pretjerano lučenje kortizola. Budući da taj hormon stresa zapovjeda organizmu da preusmjeri energiju u ispunjavanje drugih zadataka, krvni sudovi se ispod kože lica stežu pa je koža blijeda.

Naglo povećanje insulina može dodatno da opterete nadbubrežnu žlijezdu, koja, među ostalim, kontroliše rast obrva. Zato, tanke i rijetke obrve mogu da upozoravaju na probleme s tom žlijezdom.

Čak i ako samo upola smanjite unos slatkog, navodi dr Talib, na tenu ćete primjetiti velike promjene. Za najbolje rezultate potpuno prestanite da jedete slatko, rafinisane ugljene hidrate i prerađenu hranu.

Tipični simptomi: bore na čelu, opuštena koža ispod očiju, ispijen izgled, stanjena i blijeda koža, bolne akne i bubuljice po cijelom licu. Ako vaša ishrana obiluje šećerima i rafininisanim ugljenim hidratima koji se u tijelu brzo pretvaraju u šećere, koža se neprestano bori da ostane mlada. Problem je u tome što šećeri uzrokuju proces glikozilacije: molekule šećera vežu se za elastična proteinska vlakna, pri čemu se umrežavaju u krutu strukturu i time umanjuju djelotvornost elastina i kolagena i ubrzavaju njihovo propadanje. Zbog toga je koža opuštena i tanka (pogotovo ispod očiju), a bore i linije su vidljivije, i to uglavnom na čelu jer je, prema tradicionalnoj kineskoj medicini, to područje lica povezano s varenjem. Previše šećera može uticati i na distribuciju masnoća pa lice ljubitelja slatkog može da izgleda ispijeno jer potkožno tkivo gubi masnoću koja mu daje punoću. Osim tih tipičnih simptoma, ten može da bude blijed ili sivkasto-žućkast jer šećer podiže nivo insulina, koji pak može da podstakne i pretjerano lučenje kortizola. Budući da taj hormon stresa zapovjeda organizmu da preusmjeri energiju u ispunjavanje drugih zadataka, krvni sudovi se ispod kože lica stežu pa je koža blijeda. Naglo povećanje insulina može dodatno da opterete nadbubrežnu žlijezdu, koja, među ostalim, kontroliše rast obrva. Zato, tanke i rijetke obrve mogu da upozoravaju na probleme s tom žlijezdom. Čak i ako samo upola smanjite unos slatkog, navodi dr Talib, na tenu ćete primjetiti velike promjene. Za najbolje rezultate potpuno prestanite da jedete slatko, rafinisane ugljene hidrate i prerađenu hranu.

Više detalja na: http://www.cafe.ba/lifestyle/222075_Za-ljepsu-kozu-i-ten-smanjite-unos-secera-u-organizam.html

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš