Psihološki eksperiment

Zatvor bez zidova

Nakon rata između Amerike i Koreje, u zatvoru je ostalo oko hiljadu američkih vojnika. Ovaj zatvor je bio drugačiji od drugih zatvora. Zatvorenici su imali dovoljno hrane i pića na raspolaganju i nisu fizički zlostavljani. Uprkos tako dobrim uslovima zabilježen je najveći procenat smrtnosti u ovom zatvoru. Nevjerovatno je da zatvorenici umiru prirodnom smrću, mnogi bi zaspali uveče i nikad se ne probude ujutro. Koja je prava istina o ovom zatvoru?

Zatvor bez zidova

U ovom zatvoru zatvorenici su dobili samo pisma i informacije koje sadrže samo loše i pesimističke informacije. Nisu im došli pozitivne ili optimistične informacije. Pored toga, ko god da je špijunirao druge zatvorenike i izdao ih vlastima, dobio je cigaretu nagrada. Kasnije su tražili od zatvorenika da kažu drugim zatvorenicima svoju izdaju ili situaciju kada mogu pomoći drugima, a nisu.

Studije su pokazale da je ova taktika uznemiravanja dovela zatvorenike do smrti jer su:

1. Primanje samo negativnih informacija izgubilo je svaku nadu za bolje sutra.

2. Špijuniranjem drugih zatvorenika prodali su svoje dostojanstvo, smatrali se korumpiranim i manje vrijednim.

3. Ubjeđivanjem njihove izdaje i špijuniranja, izgubili su vrijednost jedno u drugome.

Ovaj način liječenja izazvao je tešku depresiju i na kraju tihu smrt mnogih zatvorenika, koja je poznata kao metoda TIHA TORTURNOSTI.

Najgora vijest u posljednje vrijeme stiže do naših ušiju: KOLEKCIJA, ZAPOŠLJAVANJE, KANCELI, KORUPCIJA, SMRT KORONAVIRUSA...

Vijest u kojoj je potencijal da NIKADA NEĆEMO PROGOVORITI, NEMA IZLAZA, NIKO NIJE DOBRO, MI SMO NAJGORI LJUDI, NAJGORA DRŽAVA...

Ruganje i ponižavanje naših džinova, vođa, studenata...

Sve je to moderan način tihog mučenja i tihog ubijanja.

Ovih dana osjećamo se kao da smo u ZATVORU BEZ ZIDOVA i odslužujemo zatvorsku kaznu koja nema kraja.

Pokušajmo da se distanciramo od čitanja i slušanja loših i negativnih vijesti tako da možemo ponuditi nadu za bolje sutra, nadati se boljoj budućnosti, NADI U ŽIVOTU.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš